Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen lääkärin vastaanotolla.
01.09.
2023

Perusterveydenhuollon hoitotakuu kiristyy tänään 1. syyskuuta

Perusterveydenhuollon kiireetöntä hoitoa koskeva hoitotakuu on kiristynyt kahteen viikkoon tänään 1. syyskuuta alkaen.

Hoitotakuuta koskeva lainsäädäntö on muuttunut 1.9.2023 alkaen. Hoitotakuuta koskevat säännökset määräävät nyt, että kiireettömään hoitoon on päästävä perusterveydenhuollossa kahdessa viikossa. Suuri osa psoriasiksen hoidosta luokitellaan juuri kiireettömäksi hoidoksi, joten psoriasiksen vuoksi hoitoon tulisi jatkossa päästä aiempaa nopeammin.

Kun sairastava ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon, hänelle tehdään hoidon tarpeen arviointi entiseen tapaan. Arviointi tulee tehdä yhteydenottopäivän aikana.  Jos arvioinnissa todetaan tarve hoidolle, tulee potilaan päästä terveydenhuollon ammattilaisen vastaanotolle 14 vuorokauden aikana. Suun terveydenhuollossa hoitotakuu on neljä kuukautta.

Hoitotakuu on kiristynyt huomattavasti, sillä aiemmin perusterveydenhuollon kiireettömään hoitoon tuli päästä kolmessa kuukaudessa ja suun terveydenhuollossa kuudessa kuukaudessa. Hyvinvointialueet ovat pyrkineet valmistautumaan hoitotakuun tiukentumiseen muun muassa palkkaamalla lisää henkilökuntaa ja kehittämällä digitaalisia palveluita. Tilanne eri alueilla voi silti vaihdella.

Perusterveydenhuollon hoitotakuun on määrä edelleen kiristyä asteittain, mutta Petteri Orpon hallitusohjelmassa esitetään, että lisää tiukennuksia hoitotakuuseen ei tehtäisi. Psoriasisliitto seuraa muutoksen toteutumista.