Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nuoret pelaavat palloa.
19.02.
2019

Psoriasisyhdistysten toiminta kasvussa 

Psoriasisyhdistysten toiminta kasvoi ja monipuolistui monin tavoin vuonna 2018. Esimerkiksi yhdistysten järjestämien tapahtumien osallistujamäärä kasvoi yli 40 prosenttia.

Psoriasisliitto kysyy vuosittain paikallisilta jäsenyhdistyksiltään niiden toiminnasta. Yhdistysten toiminta on monimuotoista ja se näkyy myös vuotta 2018 koskevan kyselyn tuloksissa. Yhdistykset järjestävät säännöllisesti muun muassa jäseniltoja, virkistysretkiä sekä eri asiantuntijoiden kuten lääkärin tai ravitsemusterapeutin luentoja.  

Kysely lähetettiin kaikille 41 jäsenyhdistyksellemme. Kyselyyn vastanneet 35 psoriasisyhdistystä järjestivät viime vuonna yhteensä 279 tapahtumaa, joissa oli 4 255 osallistujaa. Tapahtumien määrä kasvoi edelliseen vuoteen verrattuna 36 prosenttia ja osallistujamäärä peräti 42 prosenttia – tieto ja vertaistuki siis kiinnostavat! 

Yhdistystoiminta liikuttaa

Yhdistystoiminta edistää psoriasista sairastavien hyvinvointia ja terveyttä monin eri tavoin. Esimerkki tästä on ryhmätoiminta, jota tarjoaa suurin osa paikallisyhdistyksistä. Muun muassa vertaistukiryhmät ja liikuntaryhmät ovat suosittuja ja niiden osallistujamäärät ovat selvässä kasvussa. 

Liikunta on yhdistyksissä kiinteä osa muutakin toimintaa, ja sitä harrastetaan monipuolisesti. Liikuntaryhmiin ja -tapahtumiin osallistuttiin viime vuonna lähes 4 000 kertaa.  

Liikuntaryhmiin ja -tapahtumiin osallistuttiin viime vuonna lähes 4 000 kertaa.  

Suosituin liikuntamuoto oli vesiliikunta, jota suositellaan erityisesti nivelpsoriasista sairastaville. Vuoden aikana harrastettiin monia muitakin lajeja, kuten keilausta, pilatesta, Lavis-lavatanssijumppaa ja luonnossa retkeilyä. 

-STEAn myöntämä jäsenjärjestöavustus on selvästi parantanut yhdistysten taloudellista tilannetta. Avustuksen turvin moni yhdistys on voinut järjestää sellaista laadukasta toimintaa, johon ei muuten olisi ollut mahdollisuutta, toteavat Psoriasisliiton järjestösuunnittelijat.

-Yhdistystoiminta on vaikuttavaa. Se liikuttaa suurta joukkoa sairastavia ja heidän läheisiään ympäri Suomen. Vertaistuen lisäksi toiminnasta voi löytää itselleen uusia liikuntalajeja tai saada ystäviä. Siksi omaan paikallisyhdistykseen kannattaa lähteä mukaan.

Teksti: Hanna Karhunen
Kuva: Shutterstock

Haluatko mukaan yhdistystoimintaan?

Jos kiinnostuit, Psoriasisliiton järjestösuunnittelijat kertovat mielellään toiminnasta: 

Hanna Karhunen, Lounais-Suomen alue (Uusimaa, Varsinais-Suomi, Satakunta ja Pohjanmaa) 

Hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072 

Kirsti Karttunen, Keski-Suomen alue (Pirkanmaa, Häme ja Etelä-Pohjanmaa) 

Kirsti.karttunen@psori.fi, 040 733 4243 

Teuvo Leppänen, Itä-Suomen alue (Savo, Karjala, Keski-Suomi ja Kymenlaakso) 

Teuvo.leppanen@psori.fi, 040 728 1144 

Anne Savuoja, Pohjois-Suomen alue (Lappi, Kainuu, Pohjois- ja Keski-Pohjanmaa) 

Anne.savuoja@psori.fi, 0400 867 927 

Löydä oma paikallisyhdistyksesi