Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Niska, jossa näkyy psoriasista päänahassa.
10.01.
2021

Psorilinjan lääkäripalvelu jatkuu tammikuussa

Psorilinjan lääkäripäivystys palvelee jälleen maanantaina 11. tammikuuta. ”Soittoja on tullut runsaasti ja palvelu on koettu todella tärkeäksi”, toteaa ihotautien erikoislääkäri Jaana Mattila.

Psoriasisliiton ylläpitämä ohjaus- ja neuvontapalvelu Psorilinja täydentyi toukokuussa 2020 käynnistyneellä lääkärin puhelinpalvelulla. Tällä on haluttu vastata erityisesti koronaepidemian aiheuttamiin huoliin sekä asiakaskyselyissä nousseeseen toiveeseen mahdollisuudesta konsultoida lääkäriä.

Ihotautien erikoislääkäri Jaana Mattila on vastannut kerran viikossa psoriasista sairastavien puheluihin. Hän on tyytyväinen palvelun vastaanottoon.

– Moni soittaja on hyvin sairas, mutta ei ole silti syystä tai toisesta päässyt erikoissairaanhoitoon. Tästä syystä heillä saattaa olla käytössä tehottomia hoitoja.

Mattila tarjoaa soittajille tietoa sekä ohjausta ja neuvontaa, mutta ei kirjoita reseptejä. Palvelu ei korvaa omalääkärin vastaanottoa, vaan täydentää sitä.

– Olemme käyneet monen soittajan kanssa tarkasti läpi muun muassa sitä, mitä pitää muistaa nostaa esiin, kun ottaa yhteyttä esimerkiksi terveyskeskukseen, jotta saa varmasti tarvitsemaansa apua.

Mattila työskentelee Terveystalossa Vaasassa ja on myös Psoriasisliiton asiantuntijalääkäri kaudella 2020‒2022. Psorilinjalla hän kokee yhdeksi tärkeäksi tehtäväkseen kuuntelemisen ja tukemisen.

– Valitettavan moni kokee, että hoitavassa yksikössä ei ole riittävästi aikaa vastata kysymyksiin ja todella kuunnella potilasta, mikä lisää sairauteen liittyvää ahdistusta.

Psorilinjan lääkäripäivystys palvelee  jälleen 11. tammikuuta alkaen maanantaisin klo 12‒13, p. 0800 07557. Psorilinjens service även på svenska varje måndag kl. 12‒13, tel. 0800 07557.

Myös Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio päivystää tuttuun tapaan maanantaisin klo 8‒12 sekä tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 14‒18 numerossa 0800 557 767 sekä sähköpostilla psorilinja@psori.fi.

Molemmat palvelut ovat soittajille maksuttomia. Psorilinjan toiminnan vuonna 2021 mahdollistavat lääkeyhtiöt Abbvie, Amgen, Novartis ja Pfizer. Lue lisää Psorilinjan sivuilta.

Psorilinjan sairaanhoitajan ja lääkärin kuvat ja yhteystiedot. Löytyvät osoitteesta psori.fi/psorilinja