Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 3/2023 kannen yläosa.
29.09.
2023

Ihon aika: Psoriasista sairastava voi vaikuttaa monella tavalla

Psoriasista sairastavat voivat vaikuttaa itseään ja muita sairastavia koskeviin asioihin monella tavalla. Pienilläkin teoilla on merkitystä. Vaikuttaminen on teemana tänään 29.9. ilmestyneessä Ihon aika -lehdessä. 

Psoriasis antoi kipinän vaikuttamiseen kirkkonummelaiselle Pekka Fredrikssonille, joka kertoo Ihon aika -lehdessä kokemuksistaan.

– Kaipasin lisää tietoa siitä, mitä sairastan ja millaista se on, Fredriksson toteaa lehdessä. 

Fredriksson päätyi mukaan psoriasisyhdistyksen toimintaan, jossa hän voi vaikuttaa muidenkin sairastavien asioihin.

Yhtenä motivoivana tekijänä Fredriksson mainitsee omat kokemuksensa psoriasiksen hoidosta. Iho- ja nivelpsoriasista sairastava Fredriksson on käynyt läpi kaikki psoriasiksen hoitomuodot.  

– Meillä pitää olla mahdollisuus hyvään hoitoon. Vaikuttamalla omissa yhdistyksissämme edistämme tätä tavoitetta parhaalla mahdollisella tavalla, Fredriksson sanoo lehdessä. 

Sairastavien ja potilasjärjestöjen näkemystä arvostetaan myös hyvinvointialueilla. Esimerkiksi Keski-Suomen hyvinvointialueen strategiassa kumppanuus järjestöjen kanssa on listattu yhdeksi keskeiseksi menestystekijäksi.  

– Hyvinvointialue ei voi saavuttaa kaikkia tavoitteitaan ilman yhteistyötä, kun ihmisille halutaan rakentaa hyvää arkea, sanoo Keski-Suomen hyvinvointialueen järjestökoordinaattori Arto Lampila Ihon ajassa. 

Pistospelko on luonnollista, mutta sitä voi lievittää 

Ihon aika -lehdessä käsitellään myös pistospelkoa ja sen helpottamista. Monet psoriasiksen hoidossa käytettävät sisäiset lääkkeet annostellaan pistoksina, ja pistospelko voi pahimmillaan saada ihmisen välttämään lääkkeen ottamista. 

Vaikka pistospelko on yleisempää lapsilla, sitä kokevat myös aikuiset.

Erikoispsykologi, kipututkija Tage Orenius kertoo Ihon ajassa, että pistospelon syynä ei ole pistoksen aiheuttama kipu, vaan pistostilanteesta johtuva ahdistus. 

– Jokainen aikuinen on kokenut ja pystyy sietämään paljon vahvempaa kipua kuin minkä pistäminen aiheuttaa. Kyse on foobisesta, pelkoihin liittyvästä reaktiosta, Orenius sanoo lehdessä. 

Pelko on Oreniuksen mukaan ymmärrettävä reaktio pistostilanteessa. 

– Kun terävä esine tunkeutuu kehon sisälle, se on psyykkisesti, kehollisesti ja evolutiivisestikin katsottuna hyvin suuri uhka, Orenius kertoo Ihon ajassa. 

Pistospelkoa, kuten kaikkia muitakin pelkoja, voi silti lievittää. Orenius vinkkaa lehdessä esimerkiksi altistumisharjoittelusta. Myös rutiinit voivat tuoda turvaa pistostilanteeseen.  

 

Lue lisää pistospelosta, vaikuttamisesta sekä muistakin psoriasikseen liittyvistä aiheista uusimmasta Ihon aika -lehdestä! Jos et vielä tilaa lehteä, liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna, tai tee kestotilaus.