Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
05.12.
2019

Psoriasisliiton Vertaistervarit-hankkeelle myönteinen avustusesitys

Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEA esittää avustusta Psoriasisliiton hallinnoimalle Vertaistervarit-hankkeelle vuosille 2020-2022. 

Psoriasisliitto on hakenut rahoitusta Vertaistervarit-hankkeeseen, jonka tavoite on mahdollistaa vertaistuki henkilöille, joilla on tuen tarve elintapamuutoksen tekemiseen tai ylläpitämiseen. He ovat työikäisiä tai juuri eläkkeelle siirtyneitä henkilöitä, jotka ovat mahdollisesti aikaisemmin saaneet elintapaohjausta tai osallistuneet ammattilaisten ohjaamiin ryhmiin, mutta tarvitsevat lisää tukea.

Vertaistapaamisten pääteemoina ovat liikunta, ravitsemus, päihteet ja uni. Tavoitteena on saada aikaan pysyvä elämäntapamuutos ja sitä kautta terveyden ja hyvinvoinnin kohenemista sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeen vähenemistä. Hankkeessa vertaistuki ja ohjaus toteutetaan koulutettujen vapaaehtoisten, vertaistervareiden, ohjaamissa ryhmissä hanketyöntekijöiden tuella.

Järjestöt ja kunnat yhteistyöhön

Hankehaussa oli mukana yhdeksän järjestöä ja yhdistystä sekä kahdeksan kaupunkia ja kuntaa Pohjois-Pohjanmaalta. Myös Pohjois-Pohjanmaan liitto puolsi hakemusta.

– Vertaistervarit-hanke vahvistaa Pohjois-Pohjanmaalla järjestöjen ja kuntien välistä yhteistyötä. Koulutamme vapaaehtoisia vertaisryhmien ohjaajia ryhmiin, joissa pääteemana on terveelliset elintavat. Tarkoitus on näin vahvistaa kunnan eri toimialojen tekemää hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä. Hankkeessa kehitettyjä toimintamalleja on myöhemmin tarkoitus levittää valtakunnallisesti, kertoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

– Näin kansainvälisenä vapaaehtoisten päivänä on hienoa saada tällainen päätös, joka vahvistaa vapaaehtoistoimintaa ja osoittaa sen arvon myös elintapaohjauksessa, Bäckman jatkaa.

Vertaistervarit-hanketta hallinnoi Psoriasisliitto Oulun Kumppanuuskeskuksesta käsin. Yhteistyöjärjestöinä ovat Crohn ja Colitis ry, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry, Keliakialiitto ry, Munuais- ja maksaliitto ry, Pohjois-Pohjanmaan sosiaali- ja terveysturvayhdistys ry, Pohjois-Pohjanmaan Sydänpiiri ry, Suomen Reumaliitto ry, Vuolle Setlementti ry:n Vapaaehtoistoiminnan verkosto VARES ja Oulun Diabetesyhdistys ry.

Avustusesitys julkistettiin torstaina 5. joulukuuta 2019. Avustuspäätöksen  tekee sosiaali- ja terveysministeriö ensi vuoden alussa.

Kaikki avustusesitykset STEAn sivuilla.

Lisätiedot:

Toiminnanjohtaja Sonja Bäckman, Psoriasisliitto
p. 040 827 2106, sonja.backman@psori.fi