Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Käsi kirjoittaa muistivihkoon.
01.12.
2017

Psoriasisliitto: Sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapaus edellyttää oikea-aikaista palveluohjausta

Psoriasisliitto antoi lausunnon sosiaali- ja terveydenhuollon valinnanvapautta koskevasta lakiluonnoksesta 21.11. 

Valinnanvapauslain tavoitteena on muun muassa parantaa sosiaali- ja terveyspalvelujen saavutettavuutta ja laatua. Psoriasisliitto korostaa lausunnossaan, että pitkäaikaissairaiden palveluohjaukseen ja asiakassuunnitelmaan on panostettava, jotta tavoitteet voitaisiin saavuttaa. Psoriasis on koko kehon sairaus, joka lisää myös riskiä useisiin liitännäissairauksiin. Jotta psoriasista sairastava saisi tarvitsemansa palvelut oikeaan aikaan, yhteistyön eri palveluntuottajien välillä on oltava vahvaa. Tämä edellyttää muun muassa sujuvaa palveluohjausta ja toimivia tietojärjestelmiä.  

Valinnanvapauden käyttöön tarvitaan liiton mukaan runsaasti ohjausta ja neuvontaa sekä tietoa valittavana olevista palveluntuottajista. Pitkäaikaissairaus vie usein voimavaroja, eikä sairastavan pidä joutua itse vaatimaan laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita. 

Psoriasisliitto pitää hyvänä asiana, että valinnanvapauslain luonnos velvoittaa maakunnat ja sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajat yhteistyöhön. Maakuntien yhteistyövelvoite on kuitenkin määriteltävä tulevassa laissa nykyistä tarkemmin, jotta Suomeen ei syntyisi 18 erilaista integraatiomallia. Liitto esittää, että paljon palveluja tarvitsevien asiakassuunnitelmalle nimetään erillinen vastuuhenkilö, joka viime kädessä varmistaa suunnitelman toteutumisen. 

Psoriasisliitto korostaa, että psoriasista sairastavien sosiaali- ja terveyspalvelujen on toimittava joka maakunnassa, riippumatta siitä, kuinka paljon palveluista on tarjontaa sairastavan kotiseudulla. Maakunnan velvoitetta turvata palvelujen saatavuus alueellaan on liiton mukaan tarkennettava, jotta laki takaisi pitkäaikaissairaille toimivat lähipalvelut myös syrjäseuduilla. 

 

Sivun alareunasta voit ladata PDF-tiedostona koko lausunnon.

tiedoston ikoni
Valinnanvapauslaki-11_2017.pdf
82,
Päivitetty: 1.12.2017