Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
06.05.
2019

Sääntöuudistus lisää psoriasisyhdistysten vaikutusmahdollisuuksia

Psoriasisliitolle valittiin liittokokouksessa uusi, entistä laajempi liittohallitus, uusi puheenjohtajisto sekä hyväksyttiin uudet säännöt. Sääntöuudistuksen tavoitteena on parantaa yhdistysten osallistumismahdollisuuksia.

Tampereella sunnuntaina 5. toukokuuta kokoontunut liittokokous hyväksyi Psoriasisliiton uudet säännöt. Näkyvin muutos on kolmiportaisen päätösrakenteen madaltaminen kaksiportaiseksi. Korkein päättävä elin on tästä lähtien vuosikokous, jonka rinnalla toimii liittohallitus.

Liiton uusi puheenjohtaja kaudella 2020–2022 on kansanedustaja, sosiaalineuvos Antero Laukkanen, joka on myös Helsingin seudun psoriasisyhdistyksen jäsen. Varapuheenjohtajaksi valittiin Marja-Liisa Utukka Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistyksestä.

Uusi liittohallitus aloittaa työnsä vuoden 2020 alussa. Liittohallitukseen valittiin vaalitoimikunnan esityksen mukaan yhdeksän jäsentä, mikä on neljä enemmän kuin tällä hetkellä. Nykyisistä hallitusjäsenistä yksi, Heikki Heikkinen Kainuun psoriasisyhdistyksestä, on mukana myös uudessa hallituksessa.

Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman näkee uudistuksen lisäävän selvästi paikallisyhdistysten vaikuttamismahdollisuuksia. Lisäksi se virtaviivaistaa liiton luottamushallintorakennetta.

– Yhä useampi yhdistys on edustettuna hallituksessa ja lisäksi kaikista yhdistyksistä valitaan edustaja joka vuosi järjestettävään liiton kokoukseen. Tämä vahvistaa organisaatiomme demokratiaa, Bäckman toteaa.

Aika muutokselle

Uudistuksen yhtenä tavoitteena on, että psoriasiksen koko oirekuva tulee huomioiduksi nykyistä paremmin, ja rahoituksen hakeminen toimintaan useammista eri lähteistä mahdollistuu. Yksi selvä muutos on myös se, että liiton virallinen nimi ei enää ole Psoriasisliitto – Psoriasisförbundet ry vaan Psoriasisliitto ry, ruotsiksi Psoriasisförbundet rf.

– Psoriasisliiton aikaisemmat säännöt olivat vuodelta 1983, eli nyt oli aika muutokselle. Uudistus on ollut iso ponnistus, ja haluankin kiittää kaikkia työhön osallistuneita onnistuneesta lopputuloksesta, Sonja Bäckman sanoo.

Nykyinen hallitus puheenjohtajanaan kansanedustaja Kristiina Salonen jatkaa työtään vuoden loppuun asti. Uudet henkilövalinnat tulevat voimaan 1. tammikuuta 2020. Uudet säännöt otetaan käyttöön viimeistään ensi vuoden alussa.

Kuva Psoriasisliiton järjestöpäiviltä 4.5. 2019. Kuva: Susanna Kaaja

Psoriasisliitolle uusi puheenjohtaja (Tiedote 5.5.2019)

Psoriasisliiton hallitus 2020–2022

Puheenjohtaja

Antero Laukkanen, kansanedustaja, Helsingin seudun psoriasisyhdistys

Varapuheenjohtaja

Marja-Liisa Utukka, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys

 

Hallituksen jäsenet (suluissa henkilökohtainen varajäsen):

Seppo Ylitalo, Hämeenlinnan seudun psoriasisyhdistys (Pirkko Skytte, Etelä-Pohjanmaan psoriasisyhdistys)

Heikki Heikkinen, Kainuun psoriasisyhdistys (Maritta Välijeesiö, Keski-Lapin psoriasisyhdistys)

Sirpa Hurri, Hyvinkään seudun psoriasisyhdistys (Marianne Ketonen, Lahden seudun psoriasisyhdistys)

Päivi Pesola, Pohjois-Pohjanmaan psoriasisyhdistys (Petteri Luukkonen, Pohjois-Kymen psoriasisyhdistys)

Jukka Välimäki, Satakunnan psoriasisyhdistys (Eero Mäki, Turun seudun psoriasisyhdistys)

Mirja Suntila, Mäntän seudun psoriasisyhdistys (Tomi Seppälä, Pirkka-Hämeen psoriasisyhdistys)

Pekka Fredriksson, Helsingin seudun psoriasisyhdistys (Eeva Hanström, Helsingin seudun psoriasisyhdistys)

Irma Huikko, Savonlinnan seudun psoriasisyhdistys (Janne Pappila, Keski-Suomen psoriasisyhdistys)

Seija Finnberg, Pohjois-Kymen psoriasisyhdistys (Suoma Virnes, Kuopion seudun psoriasisyhdistys)

Lisäksi:
Lasten ja nuorten toiminnan edustajana kokouksissa (ilman äänivaltaa) Kristel Jäntti, Vaasan seudun psoriasisyhdistys (Sarianne Koskimaa, Jokilaaksojen psoriasisyhdistys)