Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 4/2023 kannen yläosa.
08.12.
2023

Tiedote: Psoriasis vaikuttaa mielialaan, mutta elintavoista on apua

Psoriasis vaikuttaa sairastavien mielialaan ja mielenterveyteen monilla tavoilla. Mielenterveys on teemana tänään 8.12. ilmestyvässä Ihon aika -lehdessä.

Iho- ja nivelpsoriasista sairastava Maria Karras tunnistaa psoriasiksen vaikutuksen mielenterveyteen omalla kohdallaan. Karras kertoo uusimmassa Ihon aika -lehdessä, että psoriasis aiheuttaa monenlaisia kielteisiä tunteita ja vaikuttaa selkeästi mielialaan.

– En kulje jatkuvasti syvissä vesissä, mutta ehkä laskeudun sinne muita helpommin psorin takia, Karras sanoo Ihon ajassa.

Karras kohottaa mielialaansa erityisesti liikunnalla. Hän kaipaa silti myös omalta hoidoltaan kokonaisvaltaisempaa otetta.

Ihotautien ja yleislääketieteen erikoislääkäri, psykoterapeutti Taras Klimenko korostaa lehdessä tavallisten terveiden elintapojen merkitystä mielialaoireiden ennaltaehkäisyssä.

– Ravitsemuksen ja riittävien yöunien lisäksi mielenterveyden kannalta tärkeitä ovat sosiaaliset kontaktit ja mielekkäät harrastukset, Taras Klimenko toteaa Ihon ajassa.

Psoriasista sairastavan ei kuitenkaan tule syyllistää itseään mahdollisesta masentuneisuudesta. Psoriasis kasvattaa mielenterveyden häiriöiden riskiä monesta eri syystä: muun muassa näkyvät iho-oireet tai nivelten kivut voivat altistaa masentuneisuudelle.

Taras Klimenkon mukaan on olemassa myös jonkin verran näyttöä siitä, että psoriasikseen liittyvä tulehdustila elimistössä ja aivoissa saattaa jo itsessään altistaa ahdistukselle ja masennukselle, vaikka tulehdus olisi lieväkin.

Rokotusohjelma suojaa myös psoriasista sairastavaa

Ihon aika -lehti kertoo myös kansallisesta rokotusohjelmasta ja sen noudattamisesta psoriasista sairastavien kohdalla. Psoriasis estää rokottamisen vain harvoissa tilanteissa, mutta siihen käytettävä hoito saattaa vaikuttaa rokotteiden antamiseen tai ajoittamiseen.

THL:n Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksikön ylilääkäri Ulpu Elonsalo kertoo Ihon ajassa, että rokotteita ei pistetä psoriasisihottuman läpi infektioriskin vuoksi.

Rokotus voidaan antaa hyvin moneen paikkaan kehossa, joten yleensä rokotusta ei tarvitse siirtää, vaikka psoriasis oireilisikin aktiivisemmin.

Puolustuskykyä heikentävä psoriasislääke vaikuttaa kuitenkin rokottamiseen silloin, kun rokote sisältää eläviä taudinaiheuttajia. Tällaisia rokotteita ovat esimerkiksi tuberkuloosi-, vesirokko- ja keltakuumerokotteet sekä MPR- eli tuhkarokko-, sikotauti- ja vihurirokkorokote.

– Vaikka vakavan taudin riski on pieni, elävien heikennettyjen rokotteiden kanssa ollaan varovaisia. Jos on tiedossa, että potilas tarvitsee puolustuskykyä voimakkaasti heikentävää lääkehoitoa, on parasta tarkistaa ja tarvittaessa täydentää rokotussuoja jo ennen hoidon aloitusta, Elonsalo sanoo Ihon ajassa.

Lue lisää uusimmasta Ihon aika -lehdestä!

Lisätiedot:

Viestintäpäällikkö ja Ihon ajan päätoimittaja Hanna Karhunen
hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072