Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliitto_mielen hyvinvointikysely
28.05.
2019

Kysely psoriasiksen vaikutuksista mielen hyvinvointiin

Vaikuttaako psoriasis mielen hyvinvointiin? Entä miten psoriasista sairastavien mielen hyvinvointi on huomioitu terveydenhuollon vastaanotolla? Näihin kysymyksiin Psoriasisliitto etsii vastauksia kyselytutkimuksessa 3.-16.6.2019.

Psoriasis on tulehduksellinen pitkäaikaissairaus, joka aiheuttaa iho- ja niveloireita. Psoriasista sairastavilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua myös joukkoon muita sairauksia, muun muassa sydän- ja verisuonisairaudet, diabetes ja tulehdukselliset suolistosairaudet sekä masennus.

Eri tutkimusten mukaan psoriasis vaikuttaa muun muassa itsetuntoon ja elämänlaatuun sekä lisää  masennusta ja stressiä. Psoriasiksen Käypä hoito -suosituksen mukaan masennuksen, ahdistuksen ja jopa itsemurhan riski on tavallista suurempi etenkin vaikeaa psoriasista sairastavilla ja nuorilla psoriaatikoilla.

Mielen hyvinvointi on myös 29. lokakuuta järjestettävän Maailman psoriasispäivän teema tänä vuonna. Osana Maailman psoriasispäivän kampanjaa haluamme selvittää, miten psoriasista sairastavien mielen hyvinvointi on huomioitu terveydenhuollon vastaanotolla.

Lähetämme aihetta selvittävän kyselyn kaikille sähköpostiosoitteensa ilmoittaneille Psoriasisliiton / psoriasisyhdistysten jäsenille maanantaina 3. kesäkuuta. Kyselyä jaetaan myös eri sosiaalisen median kanavissa, uutiskirjeessä jne., eli siihen voivat vastata kaikki psoriasista sairastavat, myös muut kuin liiton jäsenet. Vastausaikaa on 16. kesäkuuta asti.

Jokainen vastaus on tärkeä – myös silloin, vaikka et olisi havainnut psoriasiksella olevan vaikutusta mielen hyvinvointiin. Kyselyyn vastaaminen tapahtuu anonyymisti, eli vastauksista ei voida tunnistaa niiden antajaa. Tutkimuksen toteuttaa tutkimusyritys Innolink.

Kyselyn tuloksia hyödynnetään Maailman Psoriasispäivän viestinnässä 29. lokakuuta 2019. Myös Psoriasisliiton paikallisyhdistykset saavat kyselystä tietoa toimintansa kehittämiseksi.Maailman Psoriasispäivän yhteistyötahot ovat lääkeyhtiöt AbbVie, Celgene, Janssen, LEO Pharma, Lilly, Novartis ja UCB Pharma Finland.

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä linkistä. (Också på svenska.)

Lisätietoja kyselystä:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto, susanna.kaaja@psori.fi, p. 050 325 2072
Projektipäällikkö Meiju Ahomäki, Innolink, meiju.ahomaki@innolink.fi, p. 050 581 1093