Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Nainen istuu lääkärin vastaanotolla.
12.10.
2021

Uusi tutkimus: Biologiset lääkkeet eivät näytä kasvattavan koronainfektion riskiä

Tuoreen tutkimuksen mukaan psoriasiksen hoidossa käytettävät biologiset lääkkeet eivät näytä kasvattavan psoriasista sairastavan riskiä sairastua koronavirusinfektioon.

Syys-lokakuun vaihteessa pidetyssä eurooppalaisessa iho- ja sukupuolitautien kongressissa (EADV Congress) esillä olivat muun muassa psoriasiksen hoitoon liittyvät ajankohtaiset tutkimustulokset.

Hollannissa tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin biologisten lääkkeiden yhteyttä erilaisiin hengitysinfektiotauteihin, kuten koronaviruksen aiheuttamaan Covid-19-tautiin. Alustavien tutkimustulosten perusteella biologisten psoriasislääkkeiden käyttäminen ei näytä lisäävän psoriasista sairastavan alttiutta saada koronatauti. Aihe vaatii kuitenkin yhä lisätutkimuksia, kertoo tutkimuksesta vastannut Lara van der Schoot hollantilaisesta Radboudin yliopistosairaalasta kongressin tiedotteessa.

Tutkimuksen perusteella näyttää myös siltä, että eri biologisten lääkkeiden välillä ei ole merkittäviä eroja yleisen infektioalttiuden suhteen.

– Koronaa vastaan kannattaa joka tapauksessa suojautua rokotteella, jos sitä ei ole vielä tehnyt. Suomessa annettavat rokotteet sopivat hyvin myös biologisten lääkkeiden käyttäjille, sanoo Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.

Lue lisää psoriasiksesta ja koronarokotteista:

Psoriasista sairastavan kannattaa ottaa koronarokote

Biologisten lääkkeiden käyttäjille suositellaan kolmatta koronarokotetta

EADV:n kongressin tutkimustuloksista kertoi ensimmäisenä Mediuutiset (artikkeli vain tilaajille).