Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
29.11.
2021

Vertaisen tuki auttaa tekemään elintapamuutoksen – Vertaistervarit-hanke laajenee koko maahan

Vertaisten tuki ja vinkit auttavat elintapamuutoksen tekemisessä. Psoriasisliiton hallinnoimassa Vertaistervarit-hankkeessa muutosten tekemistä harjoitellaan ryhmän tuella, pieni päätös kerrallaan. Hanke jalkautuu Pohjois-Pohjanmaalta koko Suomeen vuoden 2022 aikana.

Vertaistervarit-hankkeessa koulutetaan vertaisohjaajia ja järjestetään vertaisryhmiä, joissa keskustellaan ja jaetaan kokemuksia terveyteen ja hyvinvointiin liittyvistä teemoista: ravinnosta, liikunnasta, unesta ja päihteistä. Pienet elintapamuutokset edistävät terveyttä ja voivat auttaa ennaltaehkäisemään sairauksia.

Pohjois-Pohjanmaalla kymmenen järjestön ja yhdeksän kunnan tai kaupungin sekä Pohjois-Pohjanmaan liiton yhteistyönä toteuttama hanke laajenee valtakunnalliseksi vuonna 2022.

Vuonna 2022 Vertaistervarit-hanke järjestää vertaisohjaajakoulutuksen verkkoalustalla ja lähikoulutuksen Helsingissä ensisijaisesti Uudellamaalla asuville henkilöille, joita kiinnostaa toimia vapaaehtoisina ryhmäohjaajina.

Tarkoituksena on, että jatkossa eri järjestöt voivat yhteistyössä järjestää Vertaistervarit-ohjaajakoulutuksia eri paikkakunnilla tai verkossa. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kuuluu meille kaikille, ja siksi toivomme mukaan myös kuntia ja hyvinvointialueita, kertoo hankkeen projektipäällikkö Anne Savuoja.

Vertaistuki tuo oivalluksia

Sekä vertaisryhmien osallistujat että niiden ohjaajat kokevat saaneensa ryhmistä uusia oivalluksia terveellisiin elintapoihin liittyen. Toisilta samassa tilanteessa olevilta saa lisäksi vinkkejä ja tsemppiä muutosten tekemiseen.

Ryhmissä lähdetään siitä, että omaa terveyttään voi edistää helpoilla konkreettisilla muutoksilla. Tavoite voi olla esimerkiksi, että kävelen 15 minuutin lenkin kahdesti viikossa tai syön aina lounaan yhteydessä kurkkua ja tomaattia, havainnollistaa Vertaistervarit-hankkeen projektikoordinaattori Mari Saukkoriipi.

Vertaistervarit-ryhmät eivät ole laihdutusryhmiä, vaikka moni osallistuja onkin maininnut painonhallinnan yhdeksi syyksi osallistua. Tavoite on pysyvissä terveyttä edistävissä muutoksissa.

Ketään ei estetä pudottamasta painoa, mutta painonhallinnan tiedetään lähtevän pienistä muutoksista, Saukkoriipi toteaa.

Osallistujat ovat arvioineet Vertaistervarit-ryhmän vaikutusta elintapoihin ja hyvinvointiin ryhmien päättyessä. Lähes 90 prosenttia koki, että Vertaistervarit-ryhmä tuki elintapamuutoksen toteutumista tai ylläpitämistä. Ryhmien koettiin myös edistävän hyvinvointia.

Vertaistuki auttaa kiinnittämään huomiota siihen, mikä ehkä itsellä jää näkemättä. Se voi myös auttaa tarttumaan asioihin, jotka olisi pitänyt tehdä jo ajat sitten. Sain rohkaisua siihen, että univaikeuksia kannattaa selvittää tarkemmin, kertoo ryhmän osallistuja palautekyselyssä.

Lisätiedot:

Anne Savuoja, projektipäällikkö
p. 0400 867 927, anne.savuoja@psori.fi

Mari Saukkoriipi, projektikoordinaattori
p. 050 532 1619, mari.saukkoriipi@psori.fi

Lue lisää hankkeesta Vertaistervarien verkkosivuilta!