Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton vaikuttamistyön asiantuntija ja järjestösuunnittelija Hanna Karhunen.
28.09.
2018

Pääkirjoitus: Psoriasis koskettaa kokonaisvaltaisesti

Kulunut kesä tarjosi auringon ja lämmön ohella myös uusia näkökulmia psoriasikseen. Juhannuksen jälkeen maailman psoriasisyhteisö kokoontui Tukholmaan, Maailman psoriasisjärjestön IFPA:n järjestämään kansainväliseen, tieteelliseen konferenssiin. 

Konferenssi tarjosi paljon uutta tietoa monista psoriasikseen liittyvistä aiheista. Yksi teema toistui esityksestä ja päivästä toiseen: Psoriasis on kokonaisvaltainen, koko kehon sairaus, jota on myös hoidettava kokonaisvaltaisesti, potilaan ja eri alojen ammattilaisten yhteistyössä. Hoito ei tarkoita pelkkää näkyvien oireiden minimointia, vaan psoria sairastavan hyvinvointiin tulisi kiinnittää huomiota laajemmin. 

Moni tutkija korosti, että sairauden hoito ei ole ainoastaan paikallis-, valo- tai lääkehoitoa. Vaikka uudet psoriasislääkkeet näyttävät olevan varsin tehokkaita, eivät ne yksin riitä.  Osalle psoria sairastavista paras hoitovinkki voi olla elämäntapamuutos, jonka toteuttamiseen tarvitaan usein ammattilaisen tukea. Psoriasiksen hoitoon voisikin jatkossa osallistua potilaan ja lääkärin lisäksi vaikkapa psykologi tai ravitsemusterapeutti. Konferenssin perusteella maailmalla on jo saatu runsaasti hyviä kokemuksia niin kutsutuista yhdistelmäklinikoista, joista psoriasista sairastava saa kaikki tarvitsemansa palvelut saman katon alta. Ehkä vastaavia hoitopaikkoja on tulevaisuudessa tarjolla Suomessakin. 

Osalle psoria sairastavista paras hoitovinkki voi olla elämäntapamuutos.

Kansainvälisissä ympyröissä psoriasiksen monimuotoisuus on noussut ehkä tärkeimmäksi yksittäiseksi puheenaiheeksi. IFPA tekeekin parhaillaan kovasti töitä, jotta psoriasis saataisiin listattua niiden tarttumattomien sairauksien joukkoon, joihin tulee kiinnittää päätöksenteossa eniten huomiota. Maailman terveysjärjestö WHO:n julkilausuma vuonna 2014 ja vuoden 2016 alussa julkaistu globaali raportti psoriasiksesta olivat hyvä alku. Nyt IFPA haluaa jatkaa tätä työtä ja kiinnittää maailman päättäjien huomion entistä vahvemmin psoriasikseen, sen monenlaisiin vaikutuksiin ja haittojen ehkäisyyn. 

Kansainvälinen näkökulma auttaa myös kiinnittämään uudella tavalla huomiota kotimaan tilanteeseen. Konferenssin aikana vahvistui tunne siitä, että Suomessa ihotautilääkärien osaaminen on huippuluokkaa. Silti terveydenhuollossa tehtävää riittää vielä runsaasti. Sairastava jää edelleen liian usein yksin tai ei saa sairaudestaan riittävästi tietoa. Psoriasista sairastavat kokevat myös tarvitsevansa enemmän ja monipuolisemmin terveyspalveluja, kuin mitä heille nyt on tarjolla. Myös sairaudesta aiheutuvat kustannukset ajavat edelleen monen sairastuneen talouden äärirajoille. Tästä syystä tämän lehden teemana on psoriasiksen kokonaisvaltainen hoito. 

Maailman psoriasispäivää vietetään 29. lokakuuta, ja sen yhteydessä linjaamme yhdessä eduskunnan psoriasis-ryhmän kanssa, mitkä asiat kaipaavat tällä hetkellä kipeimmin päättäjien huomiota. Moni sairastava on joutunut pitämään huolta omista oikeuksistaan jo pitkään: nyt myös päättäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten on aika kantaa entistä suurempi vastuu psoriasiksen hyvästä hoidosta.  

Hanna Karhunen työskentelee Psoriasisliitossa vaikuttamistyön asiantuntijana ja järjestösuunnittelijana.

 Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 3/2018. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.