Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika -lehden 2/2020 kansikuvassa Akseli Herlevi
08.05.
2020

Ihon aika 2/2020: Hyvä ruoka tukee vastustuskykyä

Ruokavalion muutokset voivat näkyä terveydessä vasta pitkän ajan kuluttua. Siksi suuret muutokset kannattaa tehdä harkiten ja mielellään asiantuntijan avustuksella, todetaan Psoriasisliiton Ihon aika -lehdessä, joka ilmestyy tänään perjantaina 8. toukokuuta.

Tiedote 8.5.2020

Ruokavalion tulisi tukea elimistön puolustusjärjestelmää. Siksi jokaisen kannattaa huolehtia siitä, että ruoassa on riittävästi hyviä rasvoja, värikkäitä kasviksia ja ravintokuituja.

Kuidut ovat tärkeitä hyvien suolistobakteerien toiminnalle, ja sitä kautta vastustuskyvylle. Aikuisen tulisi saada ravintokuituja 25-30 grammaa päivässä. Viisi grammaa kuitua saa esimerkiksi lautasellisesta puuroa.

– Monipuolisen suoliston mikrobiston on tutkimuksissa huomattu pysyvän parhaiten elossa, kun sillä on ravintonaan kuitua, toteaa Ihon aika -lehden haastattelussa ravitsemustieteilijä, erikoistutkija Heli Kuusipalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.

Myös säännöllinen ateriarytmi on tärkeä. Yleisohjeena voi sanoa, että jos ateriaväli venyy yli neljään tuntiin, maksan glykogeenivarastot on käytetty loppuun. Tällöin iskee helposti sokerin ja rasvan himo.

Psoriasikseen ei ole olemassa tieteellisesti todennettua ruokavaliohoitoa. Silti moni psoriasista sairastava kokee saavansa apua oireisiinsa noudattamalla jotain tiettyä ruokavaliota.

– Jos jättää ruokavaliostaan jotain kokonaan pois, uusi ruokavalio olisi hyvä tarkistuttaa ammattilaisella, jotta varmistetaan tarpeellisten ravintoaineiden saanti, Kuusipalo sanoo.

Akseli Herlevi ei mieti ulkonäköä

Ravintoasioiden lisäksi Ihon aika -lehden numerossa 2/2020 käsitellään muun muassa psoriasiksen hoitoihin liittyviä pelkoja, psoriasiksen vaikutusta koronavirustartuntariskiin sekä hoidon nykytilaa ja tulevaisuutta. Lisäksi ravitsemusterapeutti antaa vinkkejä elintapamuutoksen toteuttamiseen.

Ravintoloitsija, televisiokokki Akseli Herlevi kertoo omasta sairastumisestaan sekä valottaa, miltä tuntui ottaa paita pois kaiken kansan edessä Suurin pudottaja Suomi -ohjelmassa viime syksynä.

– En välitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat. Toisaalta ajattelen, että voin olla jollekin psoriasista sairastavalle positiivinen esimerkki, kun olen televisiossa T-paidassa ja shortseissa, vaikka iho on huonossa kunnossa, Herlevi toteaa.

Lue Heli Kuusipalon ja Akseli Herlevin haastattelut.

Lisätiedot:

Erikoistutkija Heli Kuusipalo, THL

p. 029 524 6747, heli.kuusipalo@thl.fi

Muut haastattelupyynnöt ja lehden näytekappaleet:

Viestintäpäällikkö Susanna Kaaja, Psoriasisliitto

p. 050 325 2072, susanna.kaaja@psori.fi

Ihon aika -lehden numeron 2/2020 kansi

Ihon aika -lehden 2/2020 sisällysluettelo

Ihon aika

Ihon aika -lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa. Sitä julkaisee Psoriasisliitto. Psoriasisliitto on psoriasisyhdistysten valtakunnallinen keskusjärjestö, joka tarjoaa asiantuntevaa tietoa ja tukea elämään psoriasiksen kanssa. Psoriasisliiton 38 paikallisyhdistystä toimivat eri puolilla Suomea, ja niissä on yhteensä noin 13 000 jäsentä. Toiminta on kaikille avointa. www.psori.fi