Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Kuva uimahallista, jossa porukka harrastaa vesiliikuntaa.
08.04.
2018

Kuntoutus auttaa elämään sairauden kanssa 

Kelan harkinnanvaraista sopeutumisvalmennusta psoriasista sairastaville järjestetään seuraavat neljä vuotta Turussa, Punkaharjulla ja Vuorelassa Siilinjärvellä.

Kuntoutus tukee psoriasista sairastavien arjen toimintakykyä. Se auttaa sopeutumaan muuttuneisiin tilanteisiin sairauden kulussa. Sopeutumisvalmennuskursseilla tapaa myös muita psoriasista sairastavia, joiden kanssa voi jakaa omia kokemuksia. 

Vuonna 2018 psoriasista tai nivelpsoriasista sairastaville järjestetään sopeutumisvalmennuskursseja Kelan rahoituksella Kunnonpaikassa Vuorelassa Siilinjärvellä, Petrea Kuntoutuksessa Turussa sekä Kruunupuistossa Punkaharjulla. Kuntoutus sisältää täysihoidon, kurssiohjelman ja majoituksen. Kurssit ovat osallistujille maksuttomia. 

Kunnonpaikka, Vuorela (Siilinjärvi)

Yli 40 vuoden ajan kuntoutuspalveluja toteuttanut Kunnonpaikka on yksi uusista Kela-kurssien tarjoajista psoriasista sairastaville.   

Kunnonpaikka tarjoaa neljä kurssia psoriasista ja kaksi kurssia nivelpsoriasista sairastaville. Kuntoutus- ja hyvinvointipalvelujen asiantuntija Jani Heikkurinen sanoo, että kurssilaisella olisi hyvä olla alustava ajatus siitä, mitä kuntoutuksen aikana sovituista asioista olisi valmis viemään omaan arkeensa.  

Kursseilla tapaa uusia ihmisiä ja saa vertaistukea. Ihon sairauden palvelulinjan kurssit ovat valtakunnallisia.  

Kuntoutuskeskus Petrea, Turku

Petrea järjestää uutena neljä aikuisille psoriasista sairastaville kohdennettua sopeutumisvalmennuskurssia. 

Kuntoutuksen palvelupäällikkö Nina Vanhanen pitää tärkeänä sitä, että kurssilla on mahdollisuus keskittyä kuntoutujan rooliin. Silloin voi rauhassa käsitellä esiin nousevia asioita, kuten ehkä hoitojaksavuutta, sairauden aaltoilevaa ja ennakoimatontakin kulkua. Myös ammatinvalinnan kysymykset voivat tulla pohdittavaksi. 

Kruunupuisto, Punkaharju

Kruunupuistossa on aiemmin ollut psoriasista sairastavia yksilöllisillä kuntoutusjaksoilla ja muilla kuntoutuskursseilla.  Tänä vuonna Kruunupuisto järjestää kolme Kelan psoriasiskurssia.  

Kuntoutusjohtaja Tiina Riikonen korostaa kuntoutuksen merkitystä sopeutumisprosessina, joka tukee suoriutumista psoriasiksen aiheuttamassa elämäntilanteessa. Vertaistuki ja yhteisten kokemusten jakaminen edistävät yksilöllisiä kuntoutumisprosesseja. 

Kursseille hakeminen

Kurssille haetaan Kelan harkinnanvaraisen kuntoutuksen KU132-lomakkeella. Lomakkeen lisäksi hakemukseen liitetään lääkärin B-lausunto tai vastaavat tiedot sisältävä lääketieteellinen selvitys, mistä käy ilmi kuntoutuksen tarve ja tavoitteet.  

 Lomakkeet toimitetaan täytettyinä lähimpään Kelan toimistoon hyvissä ajoin ennen kuntoutuksen alkamista. Jos haet kurssille, jossa kurssin järjestäjä tekee esivalinnan, voit toimittaa hakemuksen ja liitteet myös suoraan järjestäjälle.  

Hakemuslomakkeen sekä lisätietoja Kelan kurssitarjonnasta ja kurssielle hakemisesta saat Kelasta www.kela.fi (hae kurssia hakusanalla ”psoriasis”) sekä kurssien järjestäjiltä. 

 

Psoriasista sairastavien Kela-kurssien järjestäjät menivät uusiksi kilpailutuksessa. Muutoksen jälkeen sekä Kela että Psoriasisliitto tarvitsevat tietoa kuntoutuksen vaikutuksista. Otamme mielellämme vastaan kokemuksiasi! Kerro palautteesi kuntoutuskursseista vaikuttamistyön asiantuntija Hanna Karhuselle (hanna.karhunen@psori.fi, p. 040 455 9072).

Juttu on julkaistu Ihonaika-lehdessä 1/18. Verkkoversioon on lisätty tieto, että Vuorela sijaitsee Siilinjärvellä. Jos et vielä saa lehteä, liity jäseneksi ja saat lehden jäsenetuna tai tilaa lehti verkossa.

Kuva: Pixabay