Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
22.08.
2017

Mitä kertoa kaverille psorista?

Lasten perhekursseilla nousee usein lasten ryhmässä esiin kysymys siitä, mitä sanoa, kun joku kysyy psorista.

Asia voi lasta mietityttääkin ja jännittääkin. Se, että asiaa pohditaan lapsen kanssa yhdessä ja etsitään lapsesta itsestä hyvältä tuntuvia vastausvaihtoehtoja, voi pienentää huolta. Lähes kaikki kurssien lapset kertovat, että joskus joku kaveri tai aivan tuntematonkin kysyy: ” Mitä toi on?” ”Tarttuuko se?” Kursseilla jutellaankin lasten kanssa yhdessä, miltä tilanne on tuntunut ja mitä kysymyksiin on vastattu. Yhdessä on keksitty erilaisia vastausvaihtoehtoja.

Aika moni on kokenut hyvänä kertoa, ettei psori tartu. Osa on puhunut ihottumasta. Tässä muutamia esimerkkejä lapsilta itseltään:
”Ihottuma, joka ei tartu.”
”Ihottuma, josta ei ole paljon sanottavaa.”
”Ihottuma, joka ei leviä.”
”Ei tartte mennä kauemmas, ei tartu.”
”Et sä tätä saa, vaikka maksaisit.”

Toisaalta kaikki eivät halua sanoa asiasta mitään. Sekin on ihan hyvä, jos tuntuu siltä. Silloin on ehkä hyvä miettiä, miten sanoo sen. Tässä kurssilaisten esimerkkejä vastauksista:
”Emmä haluais puhua siitä.”
”Ei tää ole vakavaa.”
”Ei se sua oikeesti kiinnosta.”
”Älä tästä välitä, mäkään en välitä.”

Kursseilla mietitään myös, kenen lapset haluavat kertovan psorista, jos se tuntuu tarpeelliselta. Kavereille haluttiin yleensä puhua itse, mutta usein esimerkiksi opettajille tai valmentajille otettiin vanhempien apu mielellään vastaan. Toki aina on hyvä perheessä keskustella lapsen toiveista siitä, miten menetellään.

Tämän kaltaisista asioita ja paljon muutakin psoriin ja lapsen elämään liittyvää käsitellään yhdessä kursseilla. Tarkoituksena on saada lapsen itseluottamus sairauden suhteen kasvamaan ja vapauttamaan huoliin sidottua energiaa kasvuun ja elämään.