Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
12.06.
2018

On vesi kylmää, mut uimaan vaan!

Ulkoisesti näkymätön ei ole yhtä kuin oireeton ja sairaus ei ole tekosyy. Muun muassa tästä asiasta keskusteltiin psoriasista tai reumaa sairastavien nuorten vertaisviikonlopussa.

Otimme nuorten kanssa varaslähdön kesään Virroilla toukokuun lopussa. Olimme optimisteina nimenneet viikonloppuleirin Kesästartiksi, ja kuinka ollakaan sää vastasi tapahtuman nimeä! Meidän lisäksemme hyttyset olivat päättäneet ottaa oikein porukalla oman varaslähtönsä kesään.

Järjestimme nyt ensimmäistä kertaa yhteisen leirin Reumaliiton nuorten kanssa. Vaikka nuoret tulivat erilaisista taustoista, yhdistäviä tekijöitä oli paljon. Keskustelimme muun muassa, mitä ja miten omasta sairaudestaan haluaa kertoa muille. Pääasiassa nuoret sanoivat kertovansa sairaudesta melko avoimesti, ainakin läheisimmille kavereille, ja jos joku muuten sattuu kysymään asiasta. Nuoret kokivat ympäristön asenteiden olevan pääsääntöisesti ymmärtäväisiä ja ystävällisiä, mikä on ruokkinut nuorten avoimuutta.

Toisaalta välillä on haastavaa, että sairaus tuppaa joskus unohtumaan esimerkiksi opettajilta, koska se ei aina näy päällepäin. Eivätkä nuoret omien sanojensa mukaan tykkää valittaa liikaa, koska he eivät halua, että muut joutuvat kuuntelemaan marinaa. Muistetaan me siis kysyä, miten menee ja myös kuunnella vastaus! Ulkoisesti näkymätön ei ole yhtä kuin oireeton ja ei, sairaus ei ole tekosyy.

Muistetaan me kysyä, miten menee ja myös kuunnella vastaus!

Kiinnostavien keskustelujen lisäksi viikonloppu tarjosi vauhtia, mutta onneksi ei kuitenkaan vaarallisia tilanteita. Nuorille viikonlopun odotetuinta ohjelmaa olivat suppaaminen ja melonta. Lisäksi nautimme upeista järvimaisemista saunoen ja uiden. Vaikka sää olikin kesäinen, hyinen vesi muistutti siitä, että oltiin vasta toukokuun puolella. Nuorilla riitti runsaasti virtaa ja jatkossa leireille toivottiinkin vielä enemmän toimintaa ja aktiivista tekemistä.

Sunnuntaina palasin kotiin virkistyneenä. Toimeliaan viikonlopun jälkeen uni todella maistui. Ennen nukahtamista mietin vielä, että nuorten kanssa vietetty aika pitää omankin mielen virkeänä.

Kuva: Iida Liukkonen