Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Piirroksessa kolme hahmoa, yhdellä maski, yksi suihkuttaa desinfiointiainetta.
19.02.
2021

Korona-ajan stressi pahentaa psoriasista

Korona-ajan aiheuttama stressi ja epävarmuus tulevasta ovat pahentaneet psoriasista lähes 60  prosentilla sairastavista. Samoin lisääntynyt käsien pesu ja desinfiointi ovat vaikeuttaneet monen oireita.

Selvitimme korona-ajan vaikutuksia psoriasikseen ja sen hoitoon kyselyllä, johon vastasi 185 psoriasista tai palmoplantaarista pustuloosia sairastavaa joulukuussa 2020. Vain yksi vastaajista oli todennetusti sairastanut koronan, mutta epidemia-aika oli silti vaikuttanut merkittävästi psoriasiksen oireisiin.

Hoidossa ei suuria muutoksia

Kyselyyn vastanneista 60 prosenttia kertoi, että koronaepidemiasta huolimatta psoriasiksen hoito oli heidän kohdallaan toteutunut suunnitelmien mukaan. Tästä joukosta osa on hoitanut psoriasista pelkästään omahoidon keinoin ilman hoitosuhdetta terveydenhuollon yksikköön. Yleisimmät hoidossa tapahtuneet muutokset liittyivät juuri terveydenhuollon vastaanottokäynteihin. Varattuja aikoja oli muutettu etävastaanotoiksi tai puhelinajoiksi 16 prosentilla sekä kokonaan peruttu tai siirretty yhdeksällä prosentilla vastaajista.

Aurinkopainotteinen kurssi on siirtynyt jo useaan otteeseen, mikä on vaikuttanut mielialaan.

Vastausten perusteella näyttää siltä, että psoriasista sairastavat eivät yleensä peru vastaanottoaikoja tai muuta lääkitystään omatoimisesti ilman lääkärin ohjetta. Tällaisia ratkaisuja ilman lääkärin ohjeita oli tehnyt vain viisi prosenttia vastaajista. Lisäksi kahdeksan prosenttia kertoi, että koronaepidemia on heikentänyt omaa taloudellista tilannetta siten, että psoriasislääkkeitä tai -voiteita on pitänyt jättää hankkimatta.

– Ruoan ja lääkkeiden kotiinkuljetuksen takia rahaa jää vähemmän lääkkeisiin, toteaa yksi kyselyn vastaaja.
– Ainoa vaikutus on ollut, että keskussairaalakäyntien yhteydessä pitää liikkua varovaisemmin. Osa hoitajakäynneistä on pystytty toteuttamaan etänä, mikä on ollut itselleni hyvä asia, kertoo toinen.

Psoriasisliitto kannustaa psoriasista sairastavia jatkamaan hoitoaan hoitosuunnitelman ja lääkärin  ohjeiden mukaisesti myös jatkossa.

– Psoriasis on tärkeää hoitaa hyvin, jotta kehon tulehdus rauhoittuu. Jos lääkkeiden tai voiteiden  hankkiminen tuottaa taloudellisia vaikeuksia, asiasta kannattaa keskustella esimerkiksi sairaalan sosiaalityöntekijän kanssa, sanoo Psoriasisliiton ohjaus- ja neuvontapalvelun Psorilinjan sairaanhoitaja Kristiina Rautio.

Stressi näkyy iholla

Psoriasista sairastavien kohdalla korona-ajan suurimmat haasteet eivät näyttäisi olevan niinkään  terveydenhuollossa, vaan koronan muissa vaikutuksissa sekä arjen rajoituksissa. Lähes 60 prosenttia vastaajista toteaa, että koronan aiheuttama stressi ja epävarmuus tulevasta ovat pahentaneet psoriasista.

Kotiin jääminen on saanut minut laiminlyömään ihoni hoitoa, sillä ei ole ollut sosiaalista painetta ihon hyvästä kunnosta.

Myös lisääntynyt käsien pesu ja desinfiointi ovat vaikeuttaneet arkea: Noin puolet vastaajista kokee sairautensa pahentuneen niiden takia. Oireilevat kädet voivat aiheuttaa myös henkistä taakkaa, jos esimerkiksi käsidesiä ei voi käyttää.

– Joskus olen saanut paheksuvan katseen, kun en ole ottanut käsidesiä ruokakaupassa, kommentoi eräs vastaaja.

Käsien haavat saattavat myös lisätä entisestään stressiä ja pelkoa tartunnoista yleisesti.

Etäisyys kuormittaa

Sosiaalinen eristäytyminen ja muun muassa harrastusten peruuntuminen pahentavat nekin monen kohdalla psoriasista. Esimerkiksi nivelystävällisen liikunnan harrastaminen on ollut epidemia-aikana normaalia vaikeampaa, kun muun muassa uimahallit ovat olleet välillä suljettuina. Matkustusrajoitusten vaikutus näkyy erityisesti niillä sairastavilla, joilla on ollut aiemmin tapana hoidattaa psoriasistaan omatoimisilla aurinkolomilla.

Liikunta on vähentynyt, millä voi olla jatkossa vaikutusta psorin pahenemiseen.

Toisaalta korona-ajassa nähtiin positiivisiakin puolia. Osa vastaajista kertoi, kuinka nyt on ollut tavallista enemmän aikaa satsata omahoitoon ja ihon perusteelliseen rasvaamiseen.

Vastauksissa ei ilmennyt alueellisia eroja, vaikka koronaepidemia onkin koetellut erityisesti Uuttamaata muita maakuntia enemmän. Psoriasiksen tyypillä ei näyttänyt myöskään olevan vaikutusta siihen, kuinka hankaliksi koronaepidemian vaikutukset koettiin.

Psorilinja tukee huolestunutta

Kristiina Raution mukaan korona-aika on lisännyt yhteydenottoja Psorilinjalla. Koronaepidemia puhutti soittajia erityisesti viime keväänä, ja tänä vuonna moni on kysellyt koronarokotteista.
– Kyselyn perusteella vaikuttaa siltä, että korona on aiheuttanut psoriasista sairastaville todella paljon stressiä, Rautio kommentoi.
– Stressi ja huoli ovat näkyneet myös Psorilinjalla. Varsinkin viime keväänä, kun tietoa koronasta oli saatavissa vielä vähän, työssäkäyvät soittajat pohtivat, uskaltaako työpaikalle mennä, miten tartunnat leviävät kouluissa ja niin edelleen. Nyt huoli on rauhoittunut jonkin verran, Rautio jatkaa.

Rautio uskoo, että muun muassa koronatestauksen lisääntyminen on lievittänyt psoriasista sairastavien huolta.
– Uskon ja toivon, että apua on ollut siitäkin, että Psoriasisliitto on ollut aktiivinen ja jakanut tietoa koronaviruksesta parhaansa mukaan.
– Olemme olleet avuksi paitsi sairastaville itselleen, myös terveydenhuollon henkilökunnalle. Tällaista matalan kynnyksen palvelua psoriasikseen ei välttämättä saa mistään muualta, Rautio toteaa.

Työttömyysjakso helpotti iho-oireita, sillä sain runsaasti lepoa.

Psorilinjan palvelua saatiin vuonna 2020 täydennettyä ihotautilääkäri Jaana Mattilan puhelinpäivystyksellä kerran viikossa. Ihotautilääkärin päivystys jatkuu sairaanhoitajan päivystyksen rinnalla vuoden loppuun asti. Psorilinjan sairaanhoitaja neuvoo psoriasiksen hoidossa myös Puhetta psorista -ryhmächatissa joka tiistai klo 18–19.30. Lisätietoja Psorilinjan palveluista verkkosivuillamme.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 1/2021. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Lue myös: Psoriasista sairastavan kannattaa ottaa koronarokote (Uutinen 20.1.2021)

Korona muuttaa apteekkiasiointia ja Kela-korvauksia

Koronaepidemian vuoksi Kela on antanut apteekeille poikkeusohjeen, jonka mukaan apteekki voi tietyissä tilanteissa luovuttaa lääkkeen korvattuna seitsemän päivää normaalia aikaisemmin.  Joustoaika lasketaan hoitoajasta, johon lääkemäärä riittää, jos sitä käyttää annostusohjeen mukaisesti. Tästä saa lisätietoa apteekista.

Kela korvaa yksityisen terveydenhuollon koronavirustutkimuksia ja vasta-ainetestejä. Korvaus koronavirustutkimuksesta (PCR-testi) nousi vuoden alussa 100 euroon. Vasta-ainetestistä korvaus on 15 euroa. Jotta saa korvauksen, testiin on oltava yksityislääkärin määräys. Jos olet oikeutettu käyttämään Kela-taksia, matka koronatestiin korvataan yhdensuuntaisena matkana, eli maksat matkasta yhden omavastuun, 25 euroa. Taksi odottaa sinua näytteenoton ajan.

Kela-taksia käyttävien asiakkaiden taksimatkoja ei poikkeuksellisesti yhdistellä toistaiseksi. Muistathan, että Kelan korvaama taksimatka on aina tilattava alueellisesta tilausnumerosta. Kela korvaa asiakkaalle sairaanhoidon taksimatkoja terveydellisistä tai olosuhteisiin liittyvistä syistä.

Teksti: Kirsti Karttunen