Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Pippa Laukka hymyilee kameralle vihreässä puserossa.
23.02.
2021

Tunnetko rajasi?

Stressi on minullekin tuttu vieras, vaikka en aina haluaisi sitä myöntää. Tiedän olevani liian kiireinen ja stressaantunut, kun alan unohdella asioita.

Viimeksi näin kävi muutama viikko sitten, kun olin sopinut suorasta radiohaastattelusta kotonamme. Siitä huolimatta, että vielä illalla muistin, että tapaaminen oli sovittu aamukahdeksaksi, olin unohtanut virittää herätyskellon soimaan ajoissa. Niinpä heräsin kesken unien toimittajan soittaessa ovikelloa. Luikahdin lakanoista kuin saukko sulaveteen, mutta silti auttamattomasti myöhässä. Huumorilla ja pahoitteluilla siitäkin selvittiin. Kerrankos sitä antaa suorassa lähetyksessä haastattelun valtakunnan radioon ja vieläpä yöpuvussa.

Pandemiakriisi on ollut kaikkien elämään vaikuttava ennakoimaton stressitekijä. Teknologiayhtiö Huawei tutki viime vuonna eurooppalaisten stressiä ja unta. Tutkimuksen mukaan lähes puolet suomalaisista vastaajista kärsi uniongelmista ja yhtä moni oli kokenut stressinsä lisääntyneen viimeisten kuukausien aikana. Suurin stressin aiheuttaja suomalaisille vastaajille olivat taloudelliset ongelmat.  Myös tunne yleisestä epävarmuudesta, henkilökohtaiset terveysongelmat ja pelko työn menettämisestä koettiin stressaaviksi.

Asioiden priorisointi ja oman jaksamisen rajojen tunnistaminen ovat taitoja, joita itse kunkin kannattaa harjoitella. Kuten oma esimerkkinikin kertoo, kiire ja stressi vievät kyvyn keskittyä ja painaa asioita mieleen. Stressaavien hetkien jälkeen on voitava palautua ja antaa elimistölle aikaa rauhoittua. Stressinsietokyky syntyy kolmesta tutusta peruspilarista: levosta, ravinnosta ja fyysisestä kunnosta. Nopeaa ratkaisua hyvinvoinnin rakentamiseen ei ole, mutta kesken stressipiikinkin voi hyvinvointiin vaikuttaa omilla valinnoilla.

Kiire ja stressi vievät kyvyn keskittyä ja painaa asioita mieleen.

Hiljattain julkaistun UKK-instituutin tutkimuksen mukaan vain joka viides suomalainen liikkuu terveyden kannalta riittävästi. Ongelmana voi yksinkertaisesti olla arjen, liikunnan ja työn yhteensovittaminen: motivaatiota kyllä löytyy, mutta mistä löytää aikaa liikkumiseen?

Minulle tärkeä palautumisen paikka on suomalainen metsä. Sosiaalisena erakkona nautin ihmisistä ja heidän kanssaan olemisesta, mutta vastapainona yksin tai koiran kanssa tehdyt retket luontoon ovat voimauttavia. Yksinäisyydessä kuulee paremmin luonnon äänet ja omat ajatukset. Ideoita pulpahtelee ilmoille aivan uudella tavalla.

Kaikille meille olisi tärkeää löytää oma palautumisen lähde. Se voi olla luonto, metsä, avanto, sauna, ihmisten seura, yksinäisyys tai mitä tahansa. Tällainen oma laatuaika on tärkeää, sillä aina uni ei riitä nollaamaan päivän rasituksia.

Eletään siis paremmin ja muistetaan tauot. Liikutaan ja syödään terveellisesti. Pidetään toisistamme huolta. Näin rakennamme ja tuemme omaa ja läheisten jaksamista sekä selviämme stressaavien aikojen yli.

Pippa Laukka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kirjailija, kolumnisti ja tv-juontaja.

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 1/2021. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.