Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton toiminnanjohtaja Sonja Bäckman.
24.02.
2023

Pääkirjoitus: Muutos ei jätä aikaa vitkutteluun

Herään aamuun joulun ja uudenvuoden välipäivänä. Keittiön pöydälle on jäänyt auki eilisen Helsingin Sanomat, Vitkuttelusta on tullut aikamme vitsaus -nimisen artikkelin kohdalta.

Juttu koskee kaikille piinallisen tuttua ilmiötä, jossa ihminen siirtelee jotakin tehtävää tuonnemmaksi, vaikka tietää siirtelyn olevan itselleen haitallista. Jutussa opiskelijat kertovat, miten he esimerkiksi päätyvät selaamaan puhelimestaan eri somekanavia, kun oikeasti pitäisi lukea tenttiin.  

Juttu puhuttelee minua kahdellakin tapaa. Ensinnäkin mielessäni on kirjoitustyö, tai oikeastaan kaksikin, joihin mieli ei antautunut joulukiireessä ja jotka tulin siirtäneeksi joulun jälkeiseen aikaan. Välipäivät ovat minulle vuosien varrella osoittautuneet ikään kuin armonpäiviksi, jolloin tekemättömille töille ja ajattelulle on aikaa. Samalla kaikki vitkuttelun syyt ovat poispyyhittyjä. Siis toimeen. 

Toisekseen vuoden loppu on hedelmällinen ajankohta katsoa taaksepäin vuoteen 2022 ja pohtia, mitä saimme aikaan ja missä nyt menemme. Olemmeko vitkutelleet?

Ohjelman tavoitteena on kehittää Psoriasisliiton ja sen jäsenyhdistysten toimintaa niin, että tavoitamme eri ikäryhmät entistä paremmin.

Elokuussa valmistui Elinvoimainen järjestö 2020-luvulla -selvityshankkeen loppuraportti toimenpide-ehdotuksineen. Ehdotukset muodostavat Psoriasisliitolle muutosohjelman, jonka vuosikokous lokakuussa hyväksyi. Ohjelman tavoitteena on kehittää Psoriasisliiton ja sen jäsenyhdistysten toimintaa niin, että tavoitamme eri ikäryhmät entistä paremmin ja vapaaehtoisia tulee toimintaan mukaan entistä enemmän.  

Kansalaisjärjestöt ovat toimineet hyvin samoilla ja melko muuttumattomilla toimintamalleilla jo viimeisen sadan vuoden ajan. Miksi muutosta pitää viedä vauhdilla eteenpäin liiton toiminnassa, jos samoilla tavoilla on pärjäilty noinkin pitkään?

Yhteiskuntaamme ovat vuosien varrella muovanneet muun muassa kaupungistuminen, digitalisaatio ja vapaa-ajan lisääntyminen. Listalle ei näy loppua, vaan pikemminkin meillä on käsillämme muutoksen supervuodet: Hyvinvointialueet ovat aloittaneet toimintansa vuoden alussa, ja eduskuntavaalit ja sitä seuraava hallitusohjelma linjaavat, millaisiksi sosiaali- ja terveyspalveluja kehitetään.

Kannustan kaikkia jäseniämme tutustumaan eduskuntavaalitavoitteisiimme verkkosivuillamme ja ottamaan ne käyttöön. Lisäksi vuonna 2024 veikkausvoittovarat siirtyvät valtion budjettiin. Tämän muutoksen vaikutusta järjestöjen käytännön toimintaan voidaan vasta arvailla.  

Muutosten pyörteissä meidän on mahdollisimman hyvissä ajoin pidettävä huolta siitä, että järjestömme on jatkossakin elinvoimainen. 

Muutosten pyörteissä meidän on mahdollisimman hyvissä ajoin pidettävä huolta siitä, että järjestömme on jatkossakin elinvoimainen ja että psoriaatikoiden ääni kuuluu sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujen suunnittelussa ja kehittämisessä. Vuonna 2023 yhdistysten jäsenet pääsevät luomaan elinvoimaista ja oman näköistä tulevaisuutta aluepäivillä ja muissa yhteisissä tapaamisissa. 

Tahdomme, että yhdistyksillä on jatkossakin mahdollisuus tukea psoriasista sairastavien ja heidän läheistensä hyvinvointia tarjoamalla vertaistukea ja järjestämällä houkuttelevaa toimintaa. Ilman uudistuksia se ei välttämättä aina onnistu. Yhdistysten hyvä pito- ja vetovoima on parasta mukautumista nykytilanteeseen ja varautumista tulevaisuuteen. Tervetuloa kaikki mukaan muutostalkoisiin kehittämään tulevaisuuteen katsovaa psoriasisyhteisöä!   

Onnea ja menestystä alkaneelle vuodelle! 

Sonja Bäckman on Psoriasisliiton toiminnanjohtaja. 

Teksti on julkaistu Ihon aika -lehden numerossa 1/2023. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.