Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Pippa Laukka Psoriasisliiton Ihonaika-lehdessä
28.09.
2018

Viihdytkö omissa nahoissasi? 

Mitä vastaat, jos joku kysyy, viihdytkö omissa nahoissasi?

Kaiketi suurin osa meistä liittää kysymyksen omaan persoonaan ja siihen, minkälainen tyyppi on. Kenties seuraavaksi sitä alkaa miettiä ulkonäköään, etenkin painoaan: olenko sopivan kokoinen, itselleni tai muille? Mutta entä jos kysymys koskeekin kaikista pinnallisinta osaa; ihoamme?  

Vaikka iho on yksityisaluetta, reviiriä ikävä kyllä silti rikotaan. Suositun Vauva-lehden palstalla keskusteltiin taannoin ikävään sävyyn tatuoinneista. Täystyrmäyksen palstalla saivat etenkin ne, jotka olivat erehtyneet nakuttamaan ihoonsa lapsensa nimen. 

Moni psoriasista tai muuta iholla näkyvää sairautta sairastava joutuu kohtaamaan jatkuvasti ihoaan koskevia kommentteja, katseita ja kysymyksiä. Tuijotus ja ikävät sanat ovat oma lukunsa, mutta asiallisiinkin kysymyksiin vastaaminen voi ajan myötä muuttua puuduttavaksi. Moni kokeekin helpommaksi vetää päälle pitkät housut helteelläkin, kuin vastata uteliaiden kysymyksiin.  

Harva tulee ajatelleeksi, että toisten ihon kommentointi on yhtä henkilökohtaista kuin huomauttelisi painosta tai pituudesta.  

Olisi mielenkiintoista tietää onko naisten iho paremmassa kunnossa kuin miesten, koska hölväämme enemmän kauneudenhoitotuotteilla? Epäilenpä. Sen sijaan uskon, että monen kannattaisi poimia kauneusvinkkejä ja ottaa mallia urheilijoista. He ovat esimerkkejä siitä, että hyvinvointi syntyy superkompensaatiosta eli treenin, levon ja ravinnon oikeaoppisesta rytmittämisestä.   

Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee oman kehon arvostuksesta ja hyvästä kohtelusta. Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa sitä, että nämä hyvinvoinnin keskeiset osa-alueet – liikunta, lepo ja ravinto – ovat kunnossa ja tasapainossa keskenään. Joillekin tasapainoon pääseminen voi merkitä sitä, että nukkuu tai liikkuu nykyistä enemmän, toiselle sitä, että huolehtii paremmin ruokailurytmistään. 

Kokonaisvaltainen hyvinvointi lähtee oman kehon arvostuksesta
ja hyvästä kohtelusta.

Proaktiivinen eli ennakoiva terveys tarkoittaa myös sitä, ettei hoideta pelkästään sitä osaa kehosta, jossa ongelma näyttäytyy. Esimerkiksi psoriasista sairastavan kohdalla ei pidä keskittyä ”pelkkään” ihoon, vaan hän voi hyötyä myös vaikkapa ruokailutottumusten parantamisesta tai stressin minimoimisesta.  

Kauneus on terveellisten elintapojen sivutuote, joka syntyy, kun lakkaa ajattelemasta liikaa ulkonäköään. Moni todella tarvitsisi lääkettä ulkonäköpaineisiin. Ilmeiden muovaamia ja kilometrien tuomia ihomuutoksia suurennellaan, kuin ne olisivat valtatien suuruisia päällystevaurioita.   

Itsensä kanssa sinut oleminen on hieno asia. Kukaan ei tietysti ole täydellinen, eikä varsinkaan aina ja kaikissa tilanteissa. Muistan sen itse, kun kuntoilen. Silloin tunnen saaneeni palan Aku Ankan tuuria, kun urheilulääkärinä kärsin hikiallergiasta. Siihen kun keksittäisiin antihistamiinia tehokkaampi hoito, niin viihtyisin täydellisesti nahoissani.

Pippa Laukka on liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kirjailija, kolumnisti, ”Olet mitä syöt”-tv-sarjan juontaja sekä mm. naisten jalkapallomaajoukkueen lääkäri. 

Pippa Laukka luennoi Maailman psoriasispäivänä, maanantaina 29.10. klo 18-19 Seitsemän veljeksen koululla Rajamäellä Nurmijärvellä. Lisätiedot täällä.

Teksti on julkaistu Ihonaika-lehden numerossa 3/2018. Jos et vielä saa lehteä, tee tilaus täällä tai liity jäseneksi, niin saat lehden jäsenetuna.

Kuva: Amparo Espana