Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
26.05.
2017

Biosimilaareista helpotusta hankalaan psoriin yhä useammille

Järjestöt ja Fimea järjestivät yhteistyössä Lääkkeeksi biosimilaari – minulleko? -seminaarin 17.5. Helsingissä.  Seminaarin aihe on ajankohtainen, koska biosimilaarit ovat yleistyvä lääkehoito myös psoriasiksen hoidossa. Useiden biologisten alkuperäislääkkeiden patenttisuoja on päättynyt, joten markkinoille tulee vaihtokelpoisia biosimilaareja. Lääkkeiden hinnat vaihtelevat kilpailutuksen vuoksi ja lääkärin tulee määrätä halvempi lääkevalmiste potilaalle.

Keskustelua ja huolta seminaarissa herätti erityisesti biologisen lääkkeen vaihto halvempaan biosimilaariin tilanteessa, jossa lääke on toimiva. Oli kokemuksia, että lääkäri ei ollut keskustellut yhdessä potilaan kanssa lääkkeen vaihdosta, vaan hoitaja oli ilmoittanut lääkkeen vaihdosta hoidon yhteydessä sairaalassa. Potilaspuheenvuoroissa nousi esille lääkkeisiin liittyvä tiedon tarve ja toisaalta lyhyet lääkäriajat, jolloin ei ehditä keskustella riittävästi lääkkeen vaikutuksista ja siihen liittyvistä peloista. Potilaan kannattaa itse aktiivisesti kysyä ja kertoa tuntemuksensa. Lääkkeen vaihto tulee toteuttaa hoidosta vastaavan lääkärin määräyksellä ja yhteisymmärryksessä potilaan kanssa.

Asiantuntijoiden mukaan kokemukset biosimilaareista osoittavat, että ne ovat yhtä tehokkaita ja turvallisia kuin alkuperäiset lääkevalmisteet. Psoriasiksen hoitoon käytetään tällä hetkellä sairaalassa biosimilaari Remsimaa alkuperäisen infliksimabin sijasta. Odotettavissa on myös, että toisen psoriasislääkkeen, itse pistettävän etanerseptin biosimilaari Benepal saa korvattavuuden tämän vuoden aikana.

Tulevaisuudessa hintakilpailusta johtuva hintojen vaihtelu voi myös aiheuttaa lääkkeen vaihdon biosimilaarista takaisin alkuperäisvalmisteeseen. Lääkkeiden hintojen lasku onkin ollut yksi rationaalisen lääkehoidon tavoite. Biosimilaarit helpottavat biologisten lääkkeiden saatavuutta entistä useammille potilaille.

Biologisia lääkkeitä käytetään esimerkiksi psoriasiksen, reuman, diabeteksen, tulehduksellisten suolistosairauksien, astman ja syövän hoidossa.

Katso tapahtumasta tallenne

Lue myös Ihonajassa 4/16 ilmestynyt juttu ”Mitä ovat biosimilaarit?”