Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Ihon aika 3/2020 -lehden kansikuvassa Jenna Salo.
25.09.
2020

Ihon aika 3/2020: Joustot tukevat psoriasista sairastavan työkykyä

Tänään perjantaina 25.9. ilmestyvän Ihon aika -lehden teema on psori ja työ. Vaikka psoriasis haittaa monen psoriasista sairastavan työn tekemistä, työpaikan joustot, työtehtävien muokkaus tai kuntoutus voivat tuoda helpotusta.

Vuonna 2017 toteutetun Psoribarometrin mukaan psoriasiksen haitallisia vaikutuksia työkykyyn oli kokenut lähes puolet, eli 48 prosenttia vastaajista. Ongelmien kanssa ei kuitenkaan kannata jäädä yksin. Ratkaisu saattaa löytyä esimerkiksi työn muokkauksesta tai ammatillisesta kuntoutuksesta.

Jos oma työkyky huolettaa, kannattaa asia ottaa puheeksi työterveyshuollossa tai muussa terveydenhuollossa, neuvoo lehdessä Helsingin ja uudenmaan sairaanhoitopiirin sosiaalityöntekijä Anne Saranpää.

Kun työnteko on hankalaa, lääkityksen vaihtaminen tehokkaampaan ei auta, sairauslomia kertyy eikä tehtävää ole mahdollista muokata, Saranpää kannustaa selvittämään ammatillisen kuntoutuksen eli työeläkekuntoutuksen mahdollisuudet.

– Jos on halua jatkaa työelämässä, ja työvuosia on vielä runsaasti edessä, ammatillinen kuntoutus voi olla todella hieno juttu kaikille osapuolille, Saranpää toteaa.

Tamperelaisessa IT-alan yrityksessä Goforessa työntekijöiden työkyvystä huolehditaan muun muassa kattavan työterveyshuollon ja työaikajoustojen avulla. Niiden ansiosta iho- ja nivelpsoriasista sairastava Jenna Salo on pystynyt työskentelemään täysipainoisesti sairaudesta huolimatta.

Tärkeä on myös psykologinen turvallisuus, jolla Salo tarkoittaa muun muassa sitä, että sairautta ei tarvitse salailla eikä pelätä työsuhteensa vaarantuvan mahdollisten rajoitteiden takia.

– Osaan olla kiitollinen työpaikastani. Tiedän, miten toisenlaistakin työelämä voi olla, Salo toteaa.

Lue Jenna Salon haastattelu.

Hoitopolku toimii entistä paremmin

Psoriasisliiton ja lääkeyhtiö Janssenin yhteisen hoitopolkuselvityksen mukaan psoriasista sairastavat ovat pääosin tyytyväisiä saamansa hoitoon. Erityisesti kiitosta saavat lisääntyneet hoitovaihtoehdot sekä osaavat ammattilaiset erikoissairaanhoidossa. Parantamisen varaa on erityisesti hoitopolun alkupäässä eli perusterveydenhuollossa.

Moni psoriasista sairastava kokee Psoriasisliiton palvelut, erityisesti Ihon aika –lehden, itselleen merkitykselliseksi osaksi hoitoa, kyselytutkimuksesta ilmenee.

Lue hoitopolkujuttu.

Lehdessä kerrotaan myös siitä, mitä psoriasista sairastavan on syytä huomioida vakuutuksia ottaessaan. Lisäksi esittelyssä Maailman psoriasispäivä, jota vietetään tänäkin vuonna 29. lokakuuta. Järjestöpalstalta jokainen voi poimia omalle yhdistykselleen uusia hyviä käytäntöjä – esimerkiksi verkkovertaisillan järjestämiseen.

Lue Ihon aika 3/2020 -lehden artikkeleita verkossa. Jos et vielä saa Ihon aika -lehteä, liity jäseneksi, ja saat lehden jäsenetuna. Voit myös tilata lehden itsellesi tai vaikka työpaikallesi.

Lisätiedot:
Päätoimittaja Susanna Kaaja, susanna.kaaja@psori.fi, 050 325 2072

Ihon aika 3/2020

Ihon aika 3/2020 -lehden kansi, jossa Jenna Salo.