Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Minna Sahlsten Psoriasisliiton kurssilla Kanarialla.
25.02.
2020

Noviisina Kanarialla

Psoriasisliiton kuntoutussuunnittelija, fysioterapeutti Minna Sahlsten matkasi lokakuussa 2019 ensimmäistä kertaa Kanariansaarille ohjaamaan aurinkopainotteista sopeutumisvalmennuskurssia.

Muistan hyvin lähdön hetken loka-marraskuun vaihteessa 2019. Tuntui ihanalta lähteä hetkeksi pois sateisesta Suomesta. Samalla minua kuitenkin jännitti todella paljon, miten kaikki sujuisi – sekä kurssilla että sillä välin kotimaassa. Millaista olisi työskennellä ulkomailla hotelliympäristössä, miten onnistuisi vesijumpan ohjaus niin isolle ryhmälle, osaisinko vastata ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin…? Pääsisikö lapsi koulun Halloween-juhliin, muistaisiko tehdä läksyt?

Kun menee ohjaamaan kurssia paikkaan, ja maahan, jossa ei ole koskaan aiemmin käynyt, se on omanlaisensa hyppy tuntemattomaan. Piti säästää aika monen asian suunnittelu ja valmistelu siihen, kun olin vihdoin paikan päällä ja näin, millainen hotellin alue on. Mukaani lähti onneksi kokeneita työkavereita, joille paikka ja kurssimuoto olivat entuudestaan tuttuja, joten tiesin, että kaikki tulee menemään hyvin.

Kurssin osallistujat tulevat eri puolilta Suomea, elävät hyvin erilaisissa elämäntilanteissa, edustavat monenlaisia ammatteja ja elämänkatsomuksia. Yhdistävänä tekijänä heillä on tietenkin psoriasis. Moni hakee kursseilta vertaistukea ja toivoo saavansa helpotusta sairauden kanssa elämiseen.

Kun bussi lähti matkaan Las Palmasin lentokentältä kohti kurssipaikkaa, huomasin ilokseni, että jokaisella oli jo bussissa joku juttukaveri, ja tunnelma oli rento ja välitön. Tuntui mukavalta huomata, että psoriaatikot pitävät huolta toisistaan.

Palkitsevinta ja koskettavinta minulle oli ohjaajana nähdä, kuinka kurssilaiset saivat toisistaan ystäviä. Jonkun, jonka kanssa käydä lenkillä tai retkellä vuoristossa, jonkun, joka malttaa kaverina kävellä muiden perässä hitaammin, jonkun, jonka kanssa voi mennä rannalle aamu-uinnille. Hyvä yhteishenki ja yhdessä tekeminen antavat motivaatiota liikkumiseen ja uusien asioiden kokemiseen.

Hyvä yhteishenki ja yhdessä tekeminen antavat motivaatiota liikkumiseen ja uusien asioiden kokemiseen.

Haluan välittää ihmisille ajatusta siitä, että jokaiselle löytyy se oma tapa liikkua ja pitää huolta fyysisestä kunnosta, kivusta tai muista rajoitteista huolimatta. Kanarialla liikuntakipinää onkin helppo herätellä, koska saarella on paljon nähtävää ja koettavaa, ja maasto on hyvin vaihtelevaa. Voi kävellä ”kiinanmuuria” pitkin Puerto Ricoon, katsoa auringonlaskua paljain jaloin rantahiekalla tai kiivetä vuorelle katselemaan maisemia. Vedessä niveloireisetkin pystyvät treenaamaan mielekkäästi, ja siksi vesiliikunta niin hotellin uima-altaassa kuin meressäkin kuuluvat kurssin vakio-ohjelmaan.

Kurssin lopussa on aina tapana muistella kulunutta kahta viikkoa ja jakaa kurssikavereiden kanssa ajatuksia siitä, mitä kaikkea pakkaa mielikuvamatkalaukkuun kurssilta mukaan. Joku tahtoo tuoda iltamaiseman hotellin parvekkeelta, joku pullossa merivettä, joku sen tunteen, kun sai pitkästä aikaa nauraa makeasti. Ja mikä ikinä se kipinä olikaan, joka kurssilla omassa sisimmässä syttyi, toivon että se kantaa arjessa kurssin jälkeenkin. Jos se meinaa hukkua arjen kiireissä, ota mukava asento, sulje silmäsi ja palauta mieleesi se maisema tai se hetki, joka sai sinut tuntemaan olosi onnelliseksi.

Kuvat: Minna Sahlsten

Fysioterapeutti Minna Sahlsten työskenteli Psoriasisliitossa kuntoutussuunnittelijana 21.2.2020 asti. Hän on nyt siirtynyt uusiin haasteisiin – kiitos yhteisestä matkasta ja kaikkea hyvää tulevaan Minna! 

Lisätietoja aurinkopainotteisista sopeutumisvalmennuskursseista löydät täältä.