Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen Siirry sivuvalikkoon

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus motivoi itsestä huolehtimiseen ja sairauden hoitoon.  Kurssit sisältävät tuhdin paketin tietoa ja vertaistukea Kanariansaarten auringossa.

Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus tarjoaa tietoa ja vinkkejä sairauden hoitoon, mahdollisuuden tavata toisia samaa sairautta sairastavia sekä tilaisuuden liikkumiseen ja rentoutumiseen. Kahden viikon pääjakso mahdollistaa irrottautumisen arjen kiireistä ja antaa eväitä toimia itse oman sairauden asiantuntijana. Kursseille voivat hakea 18 vuotta täyttäneet, iho- ja nivelpsoriasista sairastavat, joilla psoriasis oireilee.

Sopeutumisvalmennus ja koronaepidemia

Psoriasisliiton aurinkopainotteiset sopeutumisvalmennuskurssit on päätetty perua syksyltä 2020 koronavirustilanteen takia.

Syksyn kursseille tulleet hakemukset siirretään automaattisesti kevään 2021 hakuun. Vuoden 2021 kurssitiedot päivitetään verkkosivuillemme elokuun loppuun mennessä. Hakuaika ensimmäisille kevään  kursseille päättyy joulukuun alussa, viimeisille tammikuun lopussa.

Jos kuulut koronaviruksen riskiryhmään, keskustelethan lääkärisi kanssa ennen kurssille hakemista.

Lue lisää: Syksyn aurinkopainotteiset psoriasiskurssit siirretään

Kurssien sisältö

Kursseja ohjaavat terveydenhuollon ammattilaiset. Ohjelma on ryhmämuotoista ja se sisältää luentoja sekä keskustelu-, rentoutus- ja liikuntaryhmiä. Omahoito, itsenäinen sairauden kanssa selviytyminen ja arjenhallinta ovat keskeisiä teemoja keskusteluissa sekä yksilöllisessä hoidonohjauksessa.

Kurssiin kuuluu kolme jaksoa:

  • Vuorokauden mittainen alkujakso järjestetään kotimaassa pääjakson yhteydessä: Hotelli Krapin Onnela, Tuusula.
  • Kahden viikon mittainen pääjakso on Kanariansaarilla: Mirador del Atlantico Amadores -hotelli, Gran Canaria.
  • Kahden päivän (pe-aamu-la-päivä) mittainen jälkijakso on noin 3–5 kuukautta pääjakson jälkeen: Hotelli Krapin Onnela, Tuusula. Elokuusta 2019 alkaen kaikki jälkijaksot toteutetaan niin, että niille voi halutessaan osallistua myös verkkoyhteyden kautta, jos ei pääse kurssipaikalle.

Psoriasisliitto järjestää viisi sopeutumisvalmennuskurssia keväällä ja kaksi syksyllä. Tiedot seuraavien kurssien aikataulusta löydät tapahtumakalenterista.

Jokaiselle kurssille pääsee 24 osallistujaa. Kurssille valitut saavat tiedon valinnasta kahden viikon sisällä hakuajan päättymisestä. Jälkijaksosta lähetetään kirje erikseen, jonka saatuaan kurssilainen voi päättää, osallistuuko kurssille paikan päällä vai verkkoyhteydellä.

Osallistujien valinnassa perusteina ovat:

  • lääkärin toteama, diagnosoitu iho- tai nivelpsoriasis
  • ensikertalaisuus – toistamiseen haettaessa on perusteltava uudelleen valintaa
  • kuntoutuksen oikea-aikaisuus ja asiakkaan perusteet kurssin tarpeellisuudesta, kuten:
  • ryhmämuotoisen kuntoutuksen, vertaistuen tarve
  • tiedon ja tuen tarve
  • taloudelliset ja sosiaaliset perusteet

Hae kurssille

Tulosta Aurinkopainotteisen sopeutumisvalmennuksen hakulomake sivun alalaidasta, tai tilaa se Psoriasisliitosta p. 040 9052 543.

Hakulomakkeen lisäksi tarvitaan lääkärin B-lausunto, josta ilmenee sopeutumisvalmennuksen perusteena oleva sairaus ja sen oirekuva, mahdolliset muut sairaudet, sopeutumisvalmennuksen tarve sekä lääkärin suositus kurssille. Lääkärin B-lausunnon voi antaa erikoislääkärin lisäksi myös terveyskeskus- tai työterveyslääkäri. Hakemuksia ja B-lausuntoja säilytetään 12 kuukauden ajan, eli voit hakea samalla hakemuksella monelle kurssille. Huomioithan, että B-lausunto ei saa olla yli 12 kk vanha hakuajan päättyessä.

Lähetä hakemus ja lääkärin B-lausunto osoitteeseen:

Psoriasisliitto / Aurinkopainotteinen sopeutumisvalmennus / hakemus, Fredrikinkatu 27 A 3, 00120 Helsinki

Kursseille on käynnissä jatkuva haku, eli voit lähettää hakemuksen koska tahansa. HUOM. Kurssikieli on suomi. Parittomina vuosina järjestämme ruotsinkielisen kurssin.

Kustannukset

Sosiaali- ja terveysministeriö tukee aurinkopainotteista sopeutumisvalmennusta Veikkauksen tuotoilla, joten vain pieni osa kurssin kustannuksista tulee osallistujan maksettavaksi.

Kurssin omavastuu on 400 euroa, 18-29-vuotiailla 250 euroa. Hinta sisältää lennot, majoituksen kahden hengen huoneistossa sekä puolihoidon Kanarialla sekä kotimaan kurssipäivillä majoituksen ja täysihoidon.

Jokainen osallistuja huolehtii itse matkavakuutuksestaan. Kurssin aikaista ansionmenetystä korvaamaan voi hakea kuntoutusrahaa Kelasta. Kurssin kokonaispituus on 18 vuorokautta, kuntoutusrahan omavastuuaika on kurssin alkamispäivä ja sitä seuraavat 9 arkipäivää. Kurssille osallistuva voi hakea Kelasta matkakorvausta kotimaan matkasta omavastuuosuuden (25 € / suunta) ylittävältä osalta. Kela-korvaukset haetaan kurssilta saatavilla lomakkeilla kurssin jälkeen.

Kurssiohjelma

Alkujaksolla tutustutaan ryhmään ja rakennetaan yhdessä tavoitteita kurssille. Luennoimassa ovat asiantuntijalääkäri ja ravitsemustieteilijä. Alkujakso käynnistyy klo 10. Seuraavana aamuna siirrymme yhdessä lentokentälle.

Pääjaksolla majoitutaan mukavissa kaksioissa, joissa molemmilla asukkailla on oma huone. Ohjelmaa on kuutena päivänä viikossa. Aamupäivällä ohjelmassa on tietopainotteisia keskusteluryhmiä, aiheina esimerkiksi ihon hoitaminen, kivunlievitys, nivelpsoriasis, psoriasiksen liitännäissairaudet, mielen hyvinvointi, stressi jne. Iltapäivisin on ohjattua liikuntaa ja vesijumppaa. Joka päivä on hyvin aikaa myös omaehtoiselle ulkoilulle ja rentoutumiselle.

Jälkijakso järjestetään noin kolme kuukautta pääjakson jälkeen, samassa paikassa kuin alkujakso. Jälkijaksolla vedetään yhteen kurssin sisältöä ja sen vaikutuksia omassa elämässä, sekä mietitään yhdessä tavoitteita. Lisäksi ohjelmassa on asiantuntijaluentoja mm. sosiaaliturvasta sekä pitkäaikaissairauden vaikutuksesta seksuaalisuuteen.

Muista matkavakuutus!

Kurssille osallistuva hankkii ja maksaa itse oman matkavakuutuksensa. Lisäksi kurssilaisen kannattaa hankkia itselleen eurooppalainen sairausvakuutuskortti Kelasta.

Lisätietoja:
Sanna Hassinen, kuntoutussuunnittelija p. 040 9052 659,  sanna.hassinen@psori.fi

Hakulomakkeet

Hakulomake aurinkopainotteiseen sopeutumisvalmennukseen

Ansökningsblankett för solbetonad anpasningsträningskurs

Lue myös:

Aurinkopainotteiset kurssit parantavat elämänlaatua

Usein kysyttyä aurinkopainotteisesta sopeutumisvalmennuksesta

Katse omaan hyvinvointiin. Ihonaika 3/2018