Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
05.05.
2020

Vertaiselta uutta virtaa

Psoriasisliiton uusi hanke pyrkii tehostamaan elintapaohjausta Pohjois-Pohjanmaalla. Tässä hankkeen vetäjän mietteitä uudessa roolissaan.

Heräsin aamulla yllättävän virkeänä – olin pitkästä aikaa nukkunut yön läpi heräilemättä. Mukava aamu muutenkin, sillä näin etätöissä on aikaa lukea sanomalehti alusta loppuun aamupalan lomassa. Kahdeksalta siirryin työhuoneeseeni, jonne aamuaurinko paistaa pilviverhon takaa. Katselin hetken ulos ikkunasta, miten pikkulinnut kirmailevat koristeomenapuun oksilla.

Aloitin muutama viikko sitten uudessa työssäni Vertaistervarit-hankkeen projektipäällikkönä. Vuoteen 2022 jatkuvassa hankkeessa on mukana yhteensä kymmenen järjestöä tai yhdistystä sekä yhdeksän kuntaa ja kaupunkia Pohjois-Pohjanmaalta.

Kotitoimistolla työskentely sujuu mukavasti ja hanketyö on mielenkiintoista. Vertaistervarit-hankkeessa tarjotaan vapaaehtoistoimijoiden ohjaamaa vertaistukea henkilöille, jotka tarvitsevat tsemppausta elintapamuutoksen tekemiseen tai ylläpitämiseen. Ensimmäisenä etsimme yhteistyöjärjestöjen kanssa henkilöitä, jotka ovat kiinnostuneita ohjaamaan vertaisryhmiä. Nämä Vertaistervari-ohjaajat koulutetaan tehtäväänsä ja heitä tuetaan pitkin matkaa.

Jotta löydämme tukea tarvitsevat henkilöt ryhmiin, tarvitsemme pilottipaikkakuntien eri toimialojen ammattilaisten apua. Haluamme tarjota vertaistukea juuri niille henkilöille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

Millaista vertaistukea ihmiset sitten tarvitsevat? Hyvinvointiin ja terveyteen liittyvät asiat kiinnostavat monia. Esimerkiksi psoriasisyhdistysten vertaisryhmissä teemoina ovat usein muun muassa liikunta, ravinto ja uni. Vertaistervarit-ryhmissä on tarkoitus ottaa esille nämä teemat ja lisäksi päihteiden käyttö. Ryhmiin osallistujat päättävät yhdessä, mitkä teemat vertaistapaamisissa painottuvat ja miten toiminta järjestetään. Meidän työntekijöiden, minun ja syksyllä aloittavat projektikoordinaattorin tehtäväksi jää ohjata ja tukea vertaisohjaajia tehtävässään. Yhdessä ohjaajien kanssa seuraamme ja arvioimme sitä, millainen vaikuttavuus vapaaehtoistoimijan ohjaamalla vertaisryhmätoiminnalla on yksilön elintapojen muuttumiseen ja muutoksen ylläpitämiseen.

Liikunta, säännöllinen ruokarytmi, terveellinen ravinto ja hyvä uni ovat meille kaikille tärkeitä erityisesti nyt.

Liikunta, säännöllinen ruokarytmi, terveellinen ravinto ja hyvä uni ovat meille kaikille tärkeitä erityisesti nyt, kun teemme etätöitä tai olemme ehkä lomautettuina työstämme. Myös päihteiden käyttöön on syytä kiinnittää huomiota poikkeuksellisessa ja monin tavoin stressaavassa tilanteessa. Tarvittaessa on hyvä hakea tukea ystäviltä, ammattilaisilta tai vertaisryhmistä.

Minulla on nyt tauon paikka, sillä päätetyön tauottaminen auttaa jaksamaan. Taukojumpan lisäksi voisin tänään työpäivän jälkeen etsiä verkosta kevyen jumpan ja toteuttaa sen olohuoneen pehmeällä matolla. Illalla lyhyt ulkoilulenkki ennen auringon laskua on tarpeen, jotta yöuni olisi hyvää. Aurinkoa ja hyvää oloa päivääsi!

Anne Savuoja työskentelee Psoriasisliiton Vertaistervarit-hankkeen projektipäällikkönä.

Kuva: Unsplash