Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
19.03.
2020

Koronavirus ja psoriasis

Olemme koonneet tälle sivulle tietoja viruksen vaikutuksista psoriasista sairastaviin. Päivitämme artikkelia tarpeen mukaan.

Tältä sivulta voit lukea lisätietoja koronaviruksen vaikutuksista psoriasista sairastaviin. Huomioithan, että Psoriasisliitto on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen. Jos haluat tarkkoja hoito-ohjeita, ota yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriisi.

Koronarajoitusten lievennykset

Hallitus linjasi 23. kesäkuuta, että se ei enää anna tiettyyn ikärajaan perustuvaa suositusta fyysisten kontaktien välttämisestä. Lähikontakteissa on kuitenkin hyvä noudattaa edelleen pidättyvää linjaa yksilöllistä harkintaa käyttäen, ottaen huomioon henkilön kokonaistilanne ja yksilölliset riskitekijät.

Samoin hallituksen linjauksen mukaan 13. heinäkuuta alkaen luovutaan matkustusrajoituksista tiettyjen maiden osalta. Tästä tehdään vielä tilannearvion jälkeen päätös 10. heinäkuuta mennessä. Lista maista löytyy täältä.

Hallitus linjasi 17.6. lievennyksiä kokoontumisrajoituksiin, ravitsemusliikkeiden toimintaan ja vierailukäytäntöihin muun muassa sairaaloissa. Alle 50 henkilön yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat sallittuja sisä- ja ulkotiloissa. Hygieniaohjeiden noudattaminen on aina perusteltua. Yli 50 henkilön, mutta korkeintaan 500 henkilön sisä- ja ulkotilaisuudet ovat sallittuja edellyttäen, että niissä turvallisuus voidaan varmistaa.

Yhdistysten sääntömääräisiä kokouksia on edelleen mahdollista lykätä 30.9. asti.

Koronarajoitusten lievennys ja psorin hoito

Psoriasiksen hoidon osalta suositus ei ole toistaiseksi muuttunut: Tärkeintä on hoitaa perussairautta, eli pyrkiä psoriasiksen osalta hoitotasapainoon. Psoriasiksen hoitoja ei siis ole syytä tauottaa tai lopettaa, koska silloin perussairaus helposti pahenee.

Jos saa selkeitä infektion oireita ja koronatartunta diagnosoidaan, pitää immunosuppressiiviset hoidot tauottaa, kuten kaikissa muissakin infektiotilanteissa, tällöinkin mahdollisuuksien mukaan hoitavaa lääkäriä / terveysasemaa ensin konsultoiden. Jos asia mietityttää tai suunnitelmissa on esim. lomamatka, kannattaa konsultoida omaa hoitavaa lääkäriä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan perussairautensa tai lääkityksensä vuoksi riskiryhmään kuuluville on vain vähän erillisiä toimintaohjeita. Keskeisin ohje on se, että hoitava lääkäri arvioi kuulumisen riskiryhmään ja ottaa myös kantaa siihen, pitäisikö lääkitystä muuttaa. Muilta osin näille riskiryhmäläisille suositellaan edelleen samoja suojautumisohjeita kuin kaikille muillekin.

Lue lisää psoriasiksen hoidosta ja koronaviruksesta alta.

Kuuluvatko psoriasista sairastavat koronavirustartuntojen riskiryhmään?

Vastaajina ihotautien erikoislääkärit Jaana Mattila ja Tapio Rantanen (Teksti laadittu maaliskuussa 2020)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen (17.3.) listauksen mukaan psoriasista sairastavat eivät automaattisesti kuulu riskiryhmään. Psoriasis on yksilöllinen ja myös henkilön ikä, muut sairaudet ja terveystilanne sekä mm. käytetty lääkitys vaikuttavat sairastumisriskiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa 17.3., että ”tietyt ryhmät ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Tämänhetkisen tiedon perusteella tähän ryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt.” Vakavan koronavirusinfektion vaaraa erityisesti iäkkäillä voivat lisätä sellaiset sairaudet, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Listalla mainitaan sydänsairaus, keuhkosairaus, diabetes, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten leukemia sekä tauti, johon henkilö saa vastustuskykyä heikentävää hoitoa (esim. elinsiirto, solunsalpaajat). Myös sairaalloinen ylipaino sekä päivittäinen tupakointi voivat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle.

Altistavatko psoriasiksen hoitoon käytetyt lääkkeet tartunnalle?

Potilaat, jotka ovat käyttäneet pitkään psoriasislääkitystä ja joiden psoriasis on hyvässä hoitotasapainossa, eivät ole sen suuremmassa vaarassa sairastua kuin muutkaan. Biologisiin lääkkeisiin on tutkimuksissa liittynyt hiukan suurentunut riski sairastua ylähengitystieinfektioihin, etenkin hoidon ensikuukausina. Eli tartunnan saamisen riski saattaa olla suurentunut. Mikäli potilaalla on biologisen lääkkeen lisäksi muuta immunosuppressiivista, eli puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, voi vakavan sairaudenkulun riski olla suurentunut.

Toisaalta psoriasis on kehon inflammatorinen sairaus, eli potilaan kehossa on eräänlainen ärsytystila. Siksi psoriasis voi hoitamattomana altistaa liitännäissairauksille ja infektioille. Tästä syystä tärkeintä on nyt hoitaa psoriasista, jotta se on hyvässä hoitotasapainossa.

Vaikka koronatartunta pelottaisi, psoriasiksen hoitoja ei ole syytä tauottaa tai lopettaa, koska silloin perussairaus helposti pahenee. Jos saa selkeitä infektion oireita ja koronatartunta diagnosoidaan, pitää immunosuppressiiviset hoidot tauottaa, kuten kaikissa muissakin infektiotilanteissa, tällöinkin mahdollisuuksien mukaan hoitavaa lääkäriä / terveysasemaa ensin konsultoiden.

Yleisenä ohjeena voi sanoa, että jos oma lääkitys ja hoito mietityttävät, kannattaa asia ottaa puheeksi hoitavan lääkärin kanssa.

Psorilinjan sairaanhoitaja vastaa yleisiin psoriin liittyviin kysymyksiin ma klo 8-12, ti-ke klo 14-18, p. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi. Koronatilanteen vuoksi Psorilinjalla vastaa nyt myös lääkäri joka maanantai klo 12-13, p. 0800 07557. Palvelu on auki 4.5.-26.10., kesätauko 16.6.-2.8.

Lue lisää: Psorilinjalle oma lääkäri

Miten voin suojautua tartunnalta?

Psoriasista sairastavia koskevat samat ohjeet kuin muitakin:

  • Noudata hyvää käsihygieniaa eli pese kädet vedellä ja saippualla huolellisesti, kuivaa kädet paperiin ja vaihda kotona pyyheliinat päivittäin.
  • Älä koske silmiä, nenää tai suuta, jos et ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Älä koske esimerkiksi ovenkahvoihin, hanoihin tai maksupäätteisiin paljain käsin tai puhdista kädet saman tien vedellä ja saippualla tai alkoholipohjaisella käsihuuhteella. Puhdista myös puhelimesi ja tietokoneesi säännöllisesti.
  • Vältä tilanteita, joissa on paljon ihmisiä ja erityisesti kontaktia sairastuneisiin.

Vertaistukea verkosta

Tervetuloa mukaan keskustelemaan psoriin liittyvistä tunteista ja huolista, psorin hoidosta ja muista ajankohtaisista asioista Psorilinjan Puhetta psorista -ryhmächatiin. Katso lisää.

Zoomilla järjestettävät vertaisillat jatkuvat verkossa taas elokuussa. Katso lisätiedot täältä.

Lue myös:

Huolehdi pitkäaikaissairautesi hoidosta myös pandemian aikana (Fimean artikkeli Psoriasisliiton verkkosivuilla, 17.4.2020)

Asiantuntijat neuvovat: Psoriasislääkitystä ei kannata tauottaa koronapelon vuoksi (Mediuutiset 17.4.2020)

Vertaistukea verkossa (Uutinen Psoriasisliiton vertaistuki-illoista 8.4.)

Vertaistuki auttaa, kun tulevaisuus huolettaa (Psoriasisliitto, tiedote 30.3.2020)

Kevään viimeinen sopeutumisvalmennus Kanariansaarilla perutaan  (Psoriasisliitto, 13.3.2020)

Ohjeita psoriasisyhdistyksille koronaepidemiasta (Psoriasisliitto 13.3.2020)

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (Terveyskylä.fi)

Koronavirustauti: milloin on hakeuduttava hoitoon. (Terveysportti, 15.3.2020)

Koronavirus: Reumasairaudet- ja lääkitys, miten toimia? (Reumatologinen yhdistys, 17.3.2020)

Coronaviruset och psoriasis (20.3.2020)

Artikkelia muokattu 24.6., alkuperäinen artikkeli julkaistu 26.2.

 

Liity jäseneksi!

Jäsenenämme saat lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, vertaistukea ja rahanarvoisia etuja sekä tuet työtämme psoriasista sairastavien hyväksi. Lue lisää ja liity jo tänään!