Siirry päänavigointiin Siirry navigaatioon Siirry sisältöön Siirry alatunnisteeseen
Psoriasisliiton tietosuoja-sivun kuvassa kädet naputtelevat kannettavan tietokoneen näppäimistöä.
19.03.
2020

Koronavirus ja psoriasis

Koronaviruksen leviäminen huolettaa meistä monia. Olemme koonneet tälle sivulle tietoja viruksen vaikutuksista psoriasista sairastaviin. Päivitämme artikkelia tarpeen mukaan.

Koronavirus on edennyt maailmalla ja Suomessa vauhdilla. Tiedot viruksesta, sen vaikutuksista ja leviämisestä täsmentyvät vähitellen. Tältä sivulta voit lukea lisätietoja viruksen vaikutuksista psoriasista sairastaviin. Huomioithan, että Psoriasisliitto on potilasjärjestö, ei terveysviranomainen. Jos haluat tarkkoja hoito-ohjeita, ota yhteyttä omaan hoitavaan lääkäriisi.

Vastaajina ihotautien erikoislääkärit Jaana Mattila ja Tapio Rantanen.

Kuuluvatko psoriasista sairastavat koronavirustartuntojen riskiryhmään?

Täsmällistä tietoa tästä ei ole edelleenkään ole, mutta ainakaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tämänhetkisen listauksen mukaan psoriasista sairastavat eivät automaattisesti kuulu riskiryhmään. Psoriasis on yksilöllinen ja myös henkilön ikä, muut sairaudet ja terveystilanne sekä mm. käytetty lääkitys vaikuttavat sairastumisriskiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos toteaa 17.3., että ”tietyt ryhmät ovat sairautensa tai sen hoidon vuoksi muita alttiimpia saamaan vakavan koronavirusinfektion. Tämänhetkisen tiedon perusteella tähän ryhmään kuuluvat yli 70-vuotiaat henkilöt.” Vakavan koronavirusinfektion vaaraa erityisesti iäkkäillä voivat lisätä sellaiset sairaudet, jotka huonontavat merkittävästi keuhkojen tai sydämen toimintaa tai elimistön vastustuskykyä.

Listalla mainitaan sydänsairaus, keuhkosairaus, diabetes, krooninen maksan tai munuaisen vajaatoiminta, vastustuskykyä heikentävä tauti, kuten leukemia sekä tauti, johon henkilö saa vastustuskykyä heikentävää hoitoa (esim. elinsiirto, solunsalpaajat). Myös sairaalloinen ylipaino sekä päivittäinen tupakointi voivat lisätä koronavirusinfektion riskiä terveydelle.

Altistavatko psoriasiksen hoitoon käytetyt lääkkeet tartunnalle?

Potilaat, jotka ovat käyttäneet pitkään psoriasislääkitystä ja joiden psoriasis on hyvässä hoitotasapainossa, eivät ole sen suuremmassa vaarassa sairastua kuin muutkaan. Biologisiin lääkkeisiin on tutkimuksissa liittynyt hiukan suurentunut riski sairastua ylähengitystieinfektioihin, etenkin hoidon ensikuukausina. Eli tartunnan saamisen riski saattaa olla suurentunut. Mikäli potilaalla on biologisen lääkkeen lisäksi muuta immunosuppressiivista, eli puolustuskykyä lamaavaa lääkitystä, voi vakavan sairaudenkulun riski olla suurentunut.

Toisaalta psoriasis on kehon inflammatorinen sairaus, eli potilaan kehossa on eräänlainen ärsytystila. Siksi psoriasis voi hoitamattomana altistaa liitännäissairauksille ja infektioille. Tästä syystä tärkeintä on nyt hoitaa psoriasista, jotta se on hyvässä hoitotasapainossa.

Vaikka koronatartunta pelottaisi, psoriasiksen hoitoja ei ole syytä tauottaa tai lopettaa, koska silloin perussairaus helposti pahenee. Jos saa selkeitä infektion oireita ja koronatartunta diagnosoidaan, pitää immunosuppressiiviset hoidot tauottaa, kuten kaikissa muissakin infektiotilanteissa, tällöinkin mahdollisuuksien mukaan hoitavaa lääkäriä / terveysasemaa ensin konsultoiden.

Yleisenä ohjeena voi sanoa, että jos oma lääkitys ja hoito mietityttävät, kannattaa asia ottaa puheeksi hoitavan lääkärin kanssa.

Psorilinjan sairaanhoitaja vastaa yleisiin psoriin liittyviin kysymyksiin ma klo 8-12, ti-ke klo 14-18, p. 0800 557 767, psorilinja@psori.fi. Koronatilanteen vuoksi Psorilinjalla vastaa nyt myös lääkäri joka maanantai klo 12-13, p. 0800 07557. Palvelu on auki 4.5.-26.10., kesätauko 16.6.-2.8.

Lue lisää: Psorilinjalle oma lääkäri

Miten voin suojautua tartunnalta?

Psoriasista sairastavia koskevat samat ohjeet kuin muitakin:

  • Noudata hyvää käsihygieniaa eli pese kädet vedellä ja saippualla huolellisesti, kuivaa kädet paperiin ja vaihda kotona pyyheliinat päivittäin.
  • Älä koske silmiä, nenää tai suuta, jos et ole juuri pessyt käsiäsi.
  • Älä koske esimerkiksi ovenkahvoihin, hanoihin tai maksupäätteisiin paljain käsin tai puhdista kädet saman tien vedellä ja saippualla tai alkoholipohjaisella käsihuuhteella. Puhdista myös puhelimesi ja tietokoneesi säännöllisesti.
  • Vältä tilanteita, joissa on paljon ihmisiä ja erityisesti kontaktia sairastuneisiin.

Vertaistukea verkosta

Tervetuloa mukaan keskustelemaan psoriin liittyvistä tunteista ja huolista, psorin hoidosta ja muista ajankohtaisista asioista. Ryhmät järjestetään Zoom-työkalulla. Keskusteluun voi osallistua kuka tahansa psoriasista sairastava, jolla on käytössään tietokone/älypuhelin/tabletti, jossa on verkkoyhteys, kamera ja mikrofoni. Mitään erillisiä ohjelmia ei tarvita. Merkkaa päivät ylös ja tule mukaan vaikka kaikkiin tapaamisiin! Katso lisätiedot ja ryhmien aikatalu täältä.

Ohjeita psoriasisyhdistyksille

Hallitus linjasi 16.3. toimia koronavirusepidemian pysäyttämiseksi. Toimet sisältävät rajoituksia muun muassa matkustamiseen ja tapahtumien järjestämiseen. Psoriasisliitto on laatinut tältä pohjalta uudet ohjeet yhdistyksille.

Lue myös:

Huolehdi pitkäaikaissairautesi hoidosta myös pandemian aikana (Fimean artikkeli Psoriasisliiton verkkosivuilla, 17.4.2020)

Asiantuntijat neuvovat: Psoriasislääkitystä ei kannata tauottaa koronapelon vuoksi (Mediuutiset 17.4.2020)

Vertaistukea verkossa (Uutinen Psoriasisliiton vertaistuki-illoista 8.4.)

Vertaistuki auttaa, kun tulevaisuus huolettaa (Psoriasisliitto, tiedote 30.3.2020)

Kevään viimeinen sopeutumisvalmennus Kanariansaarilla perutaan  (Psoriasisliitto, 13.3.2020)

Usein kysyttyä koronaviruksesta COVID-19 (Terveyskylä.fi)

Koronavirustauti: milloin on hakeuduttava hoitoon. (Terveysportti, 15.3.2020)

Koronavirus: Reumasairaudet- ja lääkitys, miten toimia? (Reumatologinen yhdistys, 17.3.2020)

Coronaviruset och psoriasis (20.3.2020)

Artikkeli muokattu kokonaisuudessaan 18.3., alkuperäinen artikkeli julkaistu 26.2.

 

Liity jäseneksi!

Jäsenenämme saat lisää tietoa psoriasiksesta ja sen hoidosta, vertaistukea ja rahanarvoisia etuja sekä tuet työtämme psoriasista sairastavien hyväksi. Lue lisää ja liity jo tänään!